Starostou Mariánských Lázní se stal Pirát Martin Kalina, vystřídal Petra Třešňáka

21. únor 2018

Mariánské Lázně mají nového starostu. Stal se jím Martin Kalina z České pirátské strany, který ve funkci vystřídal svého stranického kolegu Petra Třešňáka. Ten z pozice prvního muže města odstoupil, protože nechtěl kumulovat funkce. V současné době je totiž ještě poslancem parlamentu a krajským zastupitelem.

Petr Třešňák své působení v pozici starosty zvažoval od podzimu loňského roku. Tehdy byl jako lídr Pirátů zvolen do Poslanecké sněmovny. Původně si myslel, že obě funkce zvládne. Ještě před koncem volebního období si ale uvědomil, že by odpovídajícím způsobem nedokázal zvládnout hlavně reprezentativní část starostovské funkce. Ta je podle něho náročná na volný čas. A právě o ten Petr Třešňák nechce ošidit vlastní rodinu.

Nového starostu zvolili zastupitelé jednohlasně. Funkce se tak ujal třiatřicetiletý Martin Kalina z Pirátské strany. V současném volebním období ve vedení města dosud působil jako radní. Dříve pracoval jako dopravní dispečer. Mezi hlavní priority nového starosty patří příprava rekonstrukce historické radnice a dořešené nového systému parkování, o kterém se ve městě hodně diskutuje.

Martin Kalina je v aktuálním volebním období už třetím starostou Mariánských Lázní. Po volbách v roce 2014 zvolili zastupitelé starostou Vojtěcha Franta, který kandidoval za Piráty. O rok později ho nahradil Petr Třešňák.

autor: zdt
Spustit audio