Staré Sedlo pokračuje ve výstavbě nové lávky. Práce potrvají minimálně do července

21. leden 2022 12:15

Těžká technika, výkopy a osamocený pilíř uprostřed řeky – tak to teď vypadá na břehu Ohře ve Starém Sedle. Obec nechala zbourat starou lávku pro pěší a na jejím místě teď staví konstrukci novou.

Nová lávka bude kovová a dlouhá téměř 50 metrů. S demolicí původní konstrukce začala obec už v loňském roce. Frekventovanou spojnici přes řeku využívali místní i lidé ze širokého okolí, protože navazuje na cyklostezku vedoucí do Lokte a do Sokolova. Práce by měly trvat minimálně do poloviny letních prázdnin, což se ale nelíbí některým místním obyvatelům.

„Rozumím tomu, že byla stará a musí se opravit. Na mě je to ale dlouhá doba. Uzavřeli to už v loňském roce. Pro mě jako pro obyvatele Starého Sedla, který bydlí pět minut od té lávky, je to blbé. Chodili jsme tam se psem a s dětmi na kolo, teď nemáme kam. Nemám šanci se dostat do Lokte, Královského Poříčí a Sokolova jinudy než po silnici,“ řekla paní Růžena.

Stavba je rozdělená na dvě části

Jedna část prací zahrnuje stavbu lávky, druhá přeložku vodovodu. „Museli jsme to přeložit, protože jsme museli udělat výkop přes celou Ohři a položit tam nové potrubí,“ vysvětlil stavební mistr Zdeněk Vlasák.

Stavba nové lávky přes Ohři ve Starém Sedle

Podle něj teď práce pokračují opravou pilíře a stavbou opěr: „Musíme postavit obě dvě opěry, opravit a dodělat pilíř, pak se může navážet lávka. Bude ve více kusech kvůli špatnému přístupu. Nedostane se sem návěs, takže se tady bude montovat z několika kusů,“ upřesnil Vlasák.

Náklady na vybudování nové lávky včetně přeložky vodovodního potrubí činí zhruba 18,4 milionu korun. Nejvyšší část pokryjí evropské dotace ve výši necelých 5 milionů korun. Finančně přispěly také Karlovarský kraj a sdružení obcí Mikroregion Sokolov Východ.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio