Staré náměstí v Sokolově získá novou podobu, přibude tam 17 javorů

21. březen 2024 09:45

Historické Staré náměstí v Sokolově prochází významnou proměnou. Vedení radnice se rozhodlo, že na náměstí vysadí celkem sedmnáct javorů tak, aby poskytly dostatek stínu a příjemného prostředí pro obyvatele a návštěvníky města.

Sedmnáct javorů se speciálním systémem prokořenitelných buněk, kterým se zabrání prorůstání kořenů do dlažby, představuje inovativní přístup k zelené výzdobě města.

„Je to taková skládačka, kam se umístí kořenový systém stromu. Díky tomu strom pouští kořeny směrem, který chceme, a do budoucna tak nehrozí prorůstání do dlažby. V Sokolově je to novinka a věříme, že se osvědčí,“ představil systém místostarosta Jan Picka z uskupení SPOLEČNĚ pro Sokolov. 

Stavební práce už započaly a plánované dokončení je v horizontu tří měsíců. Stromy budou umístěny po obou stranách náměstí a budou doplněny osvětlením. Součástí úprav budou také nové lavičky. 

Obyvatelé města reagují na plánované změny s nadšením. „Aspoň to bude stínit. Zeleň má být, všude je jen samý beton a železo,“ řekla jedna z místních obyvatelek. Celkové náklady na úpravy náměstí činí zhruba 5 milionů korun.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio