Stará trezorová místnost v Bečově je prázdná. Správa zámku jí vrátí původní vzhled

Vypnutá klimatizace a rozevřené okenice, které do kulatého sálu vpouštějí denní světlo. Sluneční paprsky v Bečově nad Teplou odhalují prázdnou vitrínu, která ještě nedávno střežila slavný relikviář svatého Maura.

Po přestěhování cenné památky do Pluhovských domů je teď původní trezorová místnost jako bez života. Nikoliv ale na dlouho, Správa státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou totiž opuštěnému sálu vrací vzhled jídelny. Tak jak ji zažili původní vlastníci areálu ve druhé polovině 19. století.

Původní trezorová místnost

Umístění relikviáře do nové expozice otevřelo možnost, jak do barokního zámku vrátit historické interiéry. Jejich ústředním prostorem bude právě bývalá trezorová místnost, kterou pracovníci historického areálu uvedou do někdejšího stavu. Navíc i díky pomoci potomků šlechtického rodu Beaufort-Spontin, kterému areál v minulosti patřil.

Rodina českým památkářům poskytla dobové fotografie původního vybavení.  Velkou část mobiliáře se podařilo dohledat. Další cenné historické kusy vybavení se ztratily po druhé světové válce. Do sálu se ale přesto vrátí kromě cenné výzdoby i obnovené podlahy, cenný jídelní stůl nebo historická kachlová kamna.

Budoucí expozice zámeckých interiérů si vyžádá stavební úpravy

Zejména v místech, na kterých se podepsaly necitlivé zásahy z posledních 70 let. Ze zámku by měly například postupně zmizet nepůvodní mříže v oknech. Místnosti v přízemí dostanou původní členění, jak ho zachytily dobové plány, s nimiž památkáři pracují.

Takzvanou reinstalaci dolního zámku zajišťuje Národní památkový ústav. Část obnovy skončí už letos. Za příznivých okolností by se návštěvníci do nově upravených interiérů mohli podívat v roce 2023.

autor: Zdeněk Trnka
Spustit audio