Stanoviště záchranné služby začne v Lubech u Chebu nově fungovat od října

26. září 2014

Dojezdové časy sanitek do Lubů u Chebu přesahovaly zákonem stanovenou dobu 20 minut. V zimě pak byla situace ještě horší. Pro tuto oblast tak byl vznik stanoviště záchranné služby hodně důležitý.

Obyvatelům Lubů u Chebu a přilehlých oblastí bude sloužit v pořadí třinácté stanoviště Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Luby o stanoviště usilovaly osm let, ale problém byl vždy s financováním. Na začátku letošního roku se podařilo jak záchrance, tak městu vše vyřešit.

Luby daly do bezplatného pronájmu záchranné službě patro zdravotního střediska. Výjezdovou skupinu vytvoří záchranář a řidič, lékař přijede v případě nutnosti. Záchranná služba bude fungovat zatím jen přes den.

Základna v Lubech bude personálně zajištěna zaměstnanci z Aše, kde jsme navýšili jejich počet, říká hlavní záchranář Milan Kukačka.

„Od října jsme připravení provoz spustit. Posádka v Lubech bude zajišťovat oblast v okolí – Nový Kostel, Plesná, Skalná. Podle potřeb operačního střediska může být vyslána kamkoliv jinam,“ vysvětluje Kukačka.

Během příštího roku vyhodnotí záchranná služby počet výjezdů a nevylučuje, že zde nastaví i noční provoz, dodává ředitel záchranky Roman Sýkora.

„Určitě se dá do budoucna předpokládat, že se stárnutím populace a s nárůstem počtu výjezdů lze očekávat i jejich nárůst v noci. Potom bychom pracovní skupinu protáhli i přes noc. Zatím ale nevypadá, že by to bylo nutné,“ dodává Sýkora.

Přítomnost záchranky v Lubech oceňují i sami obyvatelé. „Určitě je to pro nás příznivá informace, protože dojezdy k nám jsou opravdu dlouhé. A v Lubech jsou většinou starší obyvatelé, takže to bude příznivé.

Spustit audio