Spravedlnost, nebo exhibice?

3. listopad 2011

V minulých dnech o sobě dal znovu vědět mediálně známý americký právník Ed Fagan. V pondělí zavítal na karlovarskou radnici. V batohu měl podle něj neproplacené dluhopisy města z dvacátých let minulého století, za které požaduje deset miliard korun. Široce diskutované téma je také námětem dnešního příspěvku Lubomíra Stejskala.

Působí jako fantom, o němž nevíme, kde, kdy a s jakou kauzou se právě zjeví. Problémem jeho „obětí“ je to, že se nejedná o přízrak, ale o reálného amerického právníka. Naštěstí méně reálné jsou jeho představy o tom, jakým verdiktem by měly končit kauzy, s nimiž do Evropy přijíždí. Před zhruba deseti lety se Ed Fagan hlasitě angažoval v kauze „Temelín“ – aby posléze z případu vycouval stejně rychle jako pilot formule jedna ze špatného depa. Teď mává nad hlavou karlovarskými dluhopisy z první republiky, které podle jeho názoru nebyly proplaceny. Požaduje deset miliard korun.


Pro město je to částka astronomická: představuje deset ročních rozpočtů. Když Karlovaráci slyšeli tato čísla poprvé, ledaskomu z nich se zatajil dech. Přesto ale mohou klidně spát. I kdyby Ed Fagan tuto složitou při vyhrál, řešit se nebude na magistrátu lázeňského města, ale na pražském ministerstvu financí. To má po prostudování historických dokumentů jasno. Česká strana nic platit nemusí. Proti požadavku Američana staví dva argumenty. Tím prvním je skutečnost, že proběhla promlčecí doba. Mnohem důležitější ale je, že tehdejší Československo se v minulosti se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vyrovnalo. To netvrdí nikdo s menší pozicí než jakou má Jan Gregor, náměstek ministra financí.

Pohled na Karlovy Vary


Navzdory tomu Ed Fagan trvá na svém a dál hrozí českému státu soudem. Tedy – pokud česká strana neprokáže, že stát se s majiteli dluhopisů vyrovnal. Tak se vyjádřil v úterý na ministerstvu financí, což můžeme vnímat jak první viditelný ústupek. Nicméně, dojde-li k soudu, bude zajímavé sledovat, jak se s touto právní ozvěnou minulosti vyrovná justice na druhé straně Atlantiku. Je ale také možné, že Fagan o kauzu ztratí zájem podobně jako o Temelín. Prostě - bude jen čeřit vodu a pak vše vyšumí do ztracena. Zejména tato druhá možnost staví do popředí otázku. V jakém světě to vlastně žijeme, když musíme věnovat čas a energii vrtochům jednoho kontroverzního zahraničního právníka? Nota bene člověka, který sám má hroudu másla na hlavě v podobě odsouzení za podvody, okrádání klientů a odebrání advokátské licence.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio