Spolek prosazuje vestavbu koncertního sálu do Císařských lázní

20. září 2017

Spolek Koncertní sál pro Karlovy Vary navrhuje vestavbu sálu do budovy Císařských lázní. Podle spolku město sál nutně potřebuje a vestavba do národní kulturní památky by vyšla nejlevněji. Naráží ale na námitky památkářů. Společné jednání o této variantě má být v říjnu.

„První důvod je ten, že národní kulturní památka si zaslouží celospolečenské využití. Tím, že zde umístíme orchestr, na který chodí několik tisíc lidí měsíčně, tak zajistíme návštěvnost. A nejdůležitější důvod je ten, že je to nejlevnější varianta,“ uvedl předseda spolku Martin Ondráček.

„Nový sál by vyšel na asi jednu miliardu a koupě a přestavba jiné budovy by vyšla na podobnou částku. Vestavba do Císařských lázní je odhadnuta na asi 200 milionů navíc proti stávajícímu projektu," dodal Ondráček.

Čtěte také

Snahu spolku, pod kterou se v petici podepsalo přes tři tisíce lidí, podpořil i primátor Petr Kulhánek. Peníze jsou podle něj sice limitující, ale ne fatální. Fatálním označil postoj památkářů.

Studie sálu v Císařských lázních navrhuje využití části bývalých koupelen. Ty jsou ale podle památkářů ve své komplexnosti jednou z nejcennějších částí budovy. Spolek argumentuje tím, že by se zabralo jen několik koupelen, které jsou dnes stejně zcela zdevastované a bez původního vybavení.

Rekonstrukce Císařských lázní má podle současného projektu stát asi 500 milionů korun a připravuje ji Karlovarský kraj. Financovat se bude z peněz státu, kraje i města. Pokud by se podařilo najít kompromis a variantu vestavby koncertního sálu by potvrdili i památkáři, musel by se stávající projekt opět přepracovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio