Spolek přátel města Kraslice zachraňuje historickou hrázděnku

15. květen 2013

Členové spolku přátel města Kraslice na Sokolovsku pokračují v rekonstrukci hrázděnky. Jedná se o nejstarší objekt ve městě, kterému ale hrozila demolice. Našla se však skupina lidí, kterým osud domu nebyl lhostejný a pustili se do jeho záchrany. V těchto dnech probíhá oprava střechy.

Kraslice na Sokolovsku se budou moci za několik let pochlubit opraveným historickým domem. Jeho osud byl ale nejistý. Kvůli nezájmu majitelů hrozila skvostu demolice. Spolek přátel města to však nechtěl dopustit a začal bojovat, aby cennost zachránil. A povedlo se.

„Majitelé to nechali zchátrat a byla to bezvýchodná situace. Takže jsme ji museli vykoupit v exekučním řízení a pustit se do oprav. Proč? Je to nejstarší hrázděný dům, opravdu velmi významná památka, i když na to v tomto stavu nevypadá. Ale je velmi důležité, aby byla zachována paměť města, abychom prokázali i naši kulturnost, nemůžeme zůstat jen u panelových domů,“ říká místopředseda spolku Otakar Mika.

Hrázděnka pochází z období kolem roku 1730. Datum potvrdily průzkumy dřeva. Objekt vlastnilo za mnoho let několik lidí. „Důležití jsou porevoluční majitelé. Ti ji měli nějakých osmnáct let. A skutečně tu hlavní údržbu, zejména střechy, zanedbali způsobem, který mohl zapříčinit úplný zánik této památky,“ tvrdí Mika.

Sami dobrovolníci ze spolku se pustili do různých prací, troufají si ale jen na jednoduché stavební práce, odborné zásahy přenechávají specialistům. Zároveň se řídí radami architekta a doporučením památkářů.

„V současné době probíhají práce na střeše. Střecha je u každého objektu nejdůležitější. Uvnitř je statické zabezpečení celého objektu, je kompletně podepřený, stažený, svázaný, nehrozí jeho zřícení. Velmi nám pomohlo ministerstvo kultury a opakovaně nám pomáhá Karlovarský kraj,“ podotýká Mika.

Až práce skončí, vznikne v historické hrázděnce průřezové muzeum. „V každé místnosti bude zachycena historie Kraslic, historie hornictví, výroby hudebních nástrojů, krajky,“ vypočítává Otakar Mika a dodává:

„Chceme, aby opravdu návštěvník Kraslic se mohl seznámit s tím, jak to tady vypadalo, co se tady vyrábělo. To Kraslicím chybí, a proto jsme rádi, že nás podporuje jak město, tak kraj. Snaha získat co nejvíc turistů je u všech měst.“

Spustit audio