Společenský sál Krajské knihovny v Karlových Varech zaplnili příznivci památek

15. únor 2019 15:30

Středověká tvrz sokolovského zámku nebo záchrana kaple ve Verušičkách na Karlovarsku. To jsou přednášky, které mohli slyšet návštěvníci konference v Krajské knihovně.

Místní dobrovolníci zde ve čtvrtek 14. února uspořádali už třetí ročník Konference péče o památky a krajinu v Karlovarském kraji. Letos na ní dorazilo zhruba 120 lidí. Kromě odborníků na památkovou ochranu mezi nimi byli dobrovolníci, kteří se sami o památky zajímají. Akce se účastnilo celkem 16 přednášejících.

Účast na konferenci se každý rok zvyšuje a stoupá i zájem přednášejících. Podle jednoho z organizátorů Jaroslava Vyčichla se jedná o obecný trend ve společnosti: „Dle mého ten trend nastal někdy na počátku tohoto století po revoluci, kdy opadlo takové to prvotní starání se o sebe a své nejbližší okolí. Poté jsme se začali více zajímat o méně potřebné věci ve vzdálenějším okolí, jako jsou památky.“

Přednášky se týkaly oprav památek v kraji a plánovaných projektů

Jedním z nich je například audiovizuální projekt karlovarské rodačky a známé zpěvačky Lenky Dusilové - Monument. Se svým týmem vybrala celkem čtyři památky, nejen v Karlovarském kraji, ale i v kraji Ústeckém a Libereckém. V nich chce uspořádat benefiční večery zaměřené na historii a obnovu dané památky. Lenka Dusilová už v minulosti několikrát koncertovala v rámci záchrany historických objektů v regionu, konkrétně kostela ve Svatoboru nebo v Přílezech na Karlovarsku.

Konference probíhala od 9 do 17 hodin. V dopolední části se návštěvníci dozvěděli o probíhajícím bádání v sokolovském zámku, kde v místním sklepení pracovali v posledních týdnech archeologové, kteří odhalili základy středověké vodní tvrze. Organizátoři ale představili mnohé další, třeba projekty obnovených památníků v zaniklých obcích v bývalém vojenském prostoru na úpatí Doupovských hor. Odpolední program přiblížil například osud karlovarského poutníka, historii Horního Hradu a poodhalil také mapování pomníků obětem první světové války v Karlovarském kraji.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio