Špenátové rizoto
Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.
V pátek opět vybíráme z receptů bez masa. A jednou z hlavních ingrediencí bude tentokrát špenát. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Zejména vitamíny skupiny B a také vitamín C či betakaroten a také draslík, vápník, hořčík a železo.
Vybrali jsme pro vás recept na špenátové rizoto.
Budete potřebovat:
- 400 g špenátu
- 150 g kulatozrnné rýže (vhodná je Arborio)
- 50 g parmazánu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- másla asi dva plátky
- sůl a pepř
- bylinky a muškátový oříšek
Postup:
- Rozpálíme hlubokou pánev s olejem.
- Poté orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme špenát (ideální je čerstvý).
- Chvíli podusíme a následně přidáme rýži.
- Dusíme asi 3 minuty.
- Poté zalijeme bílým vínem a necháme ho odpařit.
- Postupně přidáváme vývar po naběračkách.
- Vždy počkáme, až se vypaří a přidáme další naběračku.
- Takto postupujeme asi 20 minut až do změknutí rýže.
- Nakonec vmícháme do rizota nastrouhaný parmazán, změklé máslo a nasekané bylinky dle chuti.
- Oosolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Servírujeme posypané parmazánem.
Související
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Cizrnový guláš
V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.
-
Kapustové karbanátky se sýrem
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.