Speciální web umožňuje online prohlídku památníků romského holokaustu na Slovensku

9. srpen 2021

Na Slovensku si v uplynulém týdnu připomněli oběti romského holokaustu. Vzpomínkové akce v Bánské Bystrici se letos zúčastnil i premiér a další členové vlády.

Řada lidí může památníky obětí romského holokaustu, které byly od roku 2005 postupně osazovány ve vícero městech na Slovensku, navštívit online na webu https://romsky-holokaust.3-d.sk/. Ke konkrétnímu památníku lze položit virtuální kytičku nebo zapálit svíčku.

Osm památníků je možné navštívit z pohodlí domova. Součástí virtuální prohlídky jsou texty o historických souvislostech ve slovenštině, romštině a angličtině. Nechybí ani audio průvodce.

Návštěvník webu o romském holokaustu se například dozví, že na podzim 1944 byla v obci Lutila zajata více jak 40členná romská komunita.

„Důvody jejich zatknutí nejsou známé. Pravděpodobně ale za tím stálo obvinění z pomoci partyzánům. O několik dní později byli popraveni na hřbitově v Dolnom Turčeku, kde mají masový hrob.”

Tragédie v obcích Slatina a Valaská Belá

Čtěte také

Tragická událost se stala i v obci Slatina. Na konci 2. světové války docházelo k teroru a vyvražďování romských komunit.

„Místní Romy soustředili do domu Kolomana Fizika. Poté, co několik žen znásilnili, dům zapálili a každého, kdo se pokusil utéct, zastřelili. 23. 12. 1944 v obci Slatina tedy zahynulo více než 56 romských mužů, žen a dětí.”

Brutalitu německých vojsk připomíná další památník v obci Valaská Belá. Okupační vojska se zde snažila zlikvidovat partyzánskou jednotku. Když se jim to nepodařilo, odvlekli z obce 13 Romů.

„Mezi zavražděnými byly čtyři ženy, jeden starý muž a minimálně čtyři děti.”

Virtuální prohlídka zprostředkuje i další smutné příběhy z míst, ve kterých stojí památníky romského holokaustu. Kromě již zmíněných lokalit další nalezneme v obcích Banská Bystrica, Nemecka, Hanušovce nad Topľou, Zvolen a Dubnica nad Váhom. Těch, kteří přežili romský holokaust, je dnes už málo. Svého otce ztratila například Adéla Maková. Ze zprostředkovaných informací ví, jak Romy včetně jejího otce odvezli Kremničky u Banské Bystrice a zastřelili je.

„To nebyli Němci, ale naši lidé, gardisti. Naložili je na auta, ostříhali jim vlasy, aby je ponížili.”

O romském holokaustu se dodnes ví jen velice málo

Během 2. světové války zemřelo na Slovensku přibližně 1000 Romů. Podle Stanislava Mičeva jsou dodnes události romského holokaustu pro historiky velkou neznámou:

„Dodnes není známé přesné číslo obětí. Odhaduje se 300 až 500 tisíc.”

Výzkum bude pokračovat i v nejbližších letech. Zajímavé informace jsou podle historiků stále ukryté v ruských a amerických archivech.

Spustit audio

Související