Soud poslal výrobce hudebních nástrojů Strunal do konkursu

25. červen 2020 08:00

Krajský soud v Plzni vyhověl návrhu společnosti Strunal Schönbach a přeměnil schválený reorganizační plán firmy v konkurs. Výrobce hudebních nástrojů z Lubů na Chebsku zasáhly dopady koronaviru.

Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného dnes v insolvenčním rejstříku. Firma s asi 40 zaměstnanci ale podle jednatele Lukáše Mikesky funguje dál a i přes vyhlášení konkursu je naděje, že se podaří podnik znovu nastartovat.

Firma se dostala do úpadku na konci loňského roku. Od té doby jednala s věřiteli i potenciálními investory a podařilo se jí nakonec sestavit reorganizační plán, podle kterého měla firma přežít a zotavit se. To se ale změnilo s nástupem opatření proti šíření koronaviru po celém světě.

Prodeje hudebních nástrojů klesly o 60 až 70 procent 

Podle Mikesky ale firmy, které figurovaly v reorganizačním plánu, mají zájem Strunal podpořit i za současné situace. „Udělali jsme hodně úsporných opatření, přišli jsme s novým produktem a rozšířili marketing. Firma je nyní v lepší kondici, než by se mohlo zdát. Jenže jsme museli splnit zákonné podmínky a o konkurs požádat. Stěžejní pro nás bude, jestli se na podzim podaří obnovit prodej,“ řekl Mikeska.

Strunal vyrábí dřevěné hudební nástroje, housle, violy a violoncella a další. Jenže prodej hudebních nástrojů se ve světě téměř zastavil. Jde přitom o zboží, které si zákazníci potřebují fyzicky osahat. Prodeje hudebních nástrojů podle Mikesky klesly o 60 až 70 procent a jediné, co ještě funguje, je on-line prodej. Dalším faktorem, který se na výhledu firmy podepsal, byl zákon, který měl chránit v době opatření proti koronaviru dlužníky před dopady opatření. Ten se ale nevztahuje na firmy, které jsou ve stadiu povolení reorganizace, ale před schválením reorganizačního plánu.

Loni měl Strunal podle účetní uzávěrky tržby přes 30 milionů korun a celkový obrat 35,7 milionu korun. Vykázal ale ztrátu 15,5 milionu korun, v roce 2018 to byla ztráta 13,3 milionu korun. Měl 59 zaměstnanců, z toho 42 na hlavní pracovní poměr.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související