Soubor Pšeničky vznikl proto, aby se mezi mladé lidi dostala lidová písnička

16. srpen 2023 15:00, aktualizováno

Originální lidové písně z Nepomucka hraje a zpívá soubor Pšeničky z Nepomuku. Písničky skládá a upravuje zakladatel souboru Oldřich Ondrušek. Pšeničky letos slaví 10. výročí.

Pšeničky na zkoušce

Oldřich Ondrušek založil Pšeničky s myšlenkou přiblížit lidem – a hlavně těm mladým – místní zvyky, tradice a lidové písničky. Sám také originální písničky pro Pšeničky skládá. Za dobu existence souboru se v něm vystřídalo několik desítek dětí. Pšeničky vystupují na akcích na Nepomucku, v Plzni, na dudáckém festivalu ve Strakonicích, ale také v zahraničí.

Pšeničky na zkoušce

Zkušebnu Pšeniček najdeme v Podhůří u Nepomuku. Zde členové pod vedením pana Ondruška trénují písně i říkadla. „Materiál nacházím ve starých zpěvnících, navštívil jsem horažďovické i blovické muzeum, kde jsem objevil žinkovské a nepomucké písničky. Ale snažím se o to, abychom nekopírovali. Je pro mě důležité, aby Pšeničky byly snadno rozpoznatelné. Abychom byli originální. Když nenajdu písničku, kterou potřebuju, tak si ji napíšu sám,“ vypráví Oldřich Ondrušek.

Jak prozradil, najít lidovou píseň obsahově vhodnou pro interpretaci dětmi není úplně jednoduchý úkol. Bývají totiž značně košaté. „Pokud mají čtenáři doma nějaké říkadlo či starou písničku z regionu jižního Plzeňska, Blovicka nebo Horažďovicka, byli bychom moc rádi, kdyby se s námi podělili.“

Soubor plný přátelství

Pravou rukou Oldřicha Ondruška je jeho zástupkyně Romana Blanková. Ta se do souboru dostala skrze svoje děti. „Děti hrály na různé nástroje v základní umělecké škole právě u pana Ondruška. A mně se vždycky moc líbil jeho přístup. On je prostě ten správný pan učitel, energie, kterou předává ostatním, je neuvěřitelná a samozřejmě se pak odráží na výsledcích žáků.“

Pan Oldřich má velkou radost z toho, že po deseti letech fungování už se členové do souboru hlásí sami, není třeba je nikde hledat. A co by přál Pšeničkám do další desetiletky? Aby byly, co se týče kvality, ještě profesionálnější, ale především, aby to byl pořád soubor, který drží při sobě přátelství a dobré vztahy. Na oslavu výročí chystají Pšeničky na 2. září folklorní odpoledne pod lípou v Podhůří.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio