Sokolovské Retro ukazuje ohříváček, mléko v sáčku a vůbec první televizi

29. červen 2019 12:00

V nové expozici sokolovského zámku uvidí návštěvníci na výstavě Retro ohříváček na vodu, první tuzemský televizor, sifonové lahve a řadu dalších předmětů z druhé poloviny minulého století.

Kuchyň v době socialismu

„Retro dneska hýbe světem. Výstavu jsme koncipovali tak, aby tu byly ukázky věcí z různých oborů. Jsou tady ukázky z oblasti hygieny, mýdla, holení, vybavení koupelen, dětské hračky, sportovní potřeby, oblečení, tehdejší elektronika. A k ní patřily gramofony, rádia a televizory,“ popsal výstavu Jiří Beran z historického oddělení sokolovského muzea.

K zajímavostem patří například ponorné vařiče. „Vozily se z tehdejšího Sovětského svazu. Dneska už by je asi žádný elektrikář nepovolil,“ předpokládá Beran. V expozici nechybí ani psací stroj, telefon s otočným číselníkem, skládací kolo, mixery a sifonové lahve. Své místo tu má i stavebnice Merkur. 

Pozoruhodností je mimo jiné první sériový televizní přijímač Tesla 4001A. Byl vyráběn v podniku Tesla Strašnice v letech 1953-1957. Televizor měl obrazovkou o průměru 25 cm. V roce 1954 přístroj doplnil rozhlasový přijímač. V sokolovském zámku mají ten úplně první model, ještě bez rádia. „Tuto televizi vlastnilo velmi málo lidí a tak bylo tehdy zvykem, že k sobě chodily rodiny na návštěvu a sledovaly těch několik televizních pořadů, které se vysílaly,“ připomněl Jiří Beran.

Zpočátku, v roce 1953 televize vysílala pouze tři dny v týdnu a v létě jen dva dny, v listopadu téhož roku se počet vysílacích dnů rozšířil na čtyři, v roce 1955 na šest dní v týdnu a od 29. prosince 1958 televize své pořady vysílala po celý týden.

Výstava Retro bude k vidění v 1. patře sokolovského zámku vždy od středy do neděle až do 15 září.

 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio