Sokolovské koupaliště je po rozsáhlé rekonstrukci moderní a bezpečné

11. červenec 2016

V minulém roce se brány sokolovského koupaliště otevřely jen na dva měsíce. Práce na kompletní rekonstrukci sice zkrátily uplynulou sezónu na minimum, omezení se ale vyplatilo. Letos si návštěvníci městské plovárny mohou vychutnat moderní prostředí připravené splnit téměř vše, co od koupaliště očekávají.

Velký víceúčelový bazén je tvořen nerezovou vanou, ve které je plavecká dráha, ostrov spojený se břehem můstkem, několik atrakcí a ústí do něho dvouproudá skluzavka.

„Bazén je svažován postupně, u dojezdu skluzavky je hloubka 120 cm, zatímco u plavecké dráhy je dno 160 centimetrů hluboko. Pro malé děti tu máme brouzdaliště s hloubkou od 10 do 40 cm,“ přiblížila provozní Hana Bulantová.

Kolem obou bazénů je široká zpevněná plocha, na které jsou vyrovnané řady lehátek. „Část jsme pořídili už loni, letos jsme dokoupili dalších 80 kusů, takže celkem mám kolem 160 lehátek,“ vypočítala Bulantová.

„Právě kvůli rodinám s dětmi jsme jich velkou část soustředili kolem brouzdaliště. Navíc zdarma půjčujeme slunečníky, takže i ten, kdo se nechce vystavovat slunečním paprskům na dece, si může pobyt na koupališti užít,“ doplňuje Hana Bulantová.

Sokolovské koupaliště je jedno z mála v republice, které je napouštěno pitnou vodou z vodovodního řadu. Regulovaná je také její teplota.

„Vodu dohříváme pomocí solárních panelů na střeše strojovny a tepelných čerpadel,“ vysvětlila Hana Bulantová. Při běžných teplotách vzduchu má vody kolem čtyřiadvaceti stupňů, v parné dny se vyšplhá až na dvacet sedm.

Bránou koupaliště v minulé zkrácené sezóně prošlo přes 24 tisíc lidí

Letos areál čeká zatěžkávací zkouška plného provozu. O bezpečnost plavců se starají profesionální plavčíci.

„Počet plavčíků je ovlivňován počasím, protože je daný počtem návštěvníků. Musí tu být nejméně dva, maximálně obsazená směna čítá pět plavčíků,“ vysvětluje provozní.

„Minulý rok jsme tu měli za den až 1500 lidí a to už jsme měli fakt plno. Plavčíci musí dbát nejen na bezpečí plavců, ale někdy si připadáme spíš jako hlídači. Častěji totiž musíme dohlížet na to, aby návštěvníci dodržovali pravidla pro pobyt na koupališti, než abychom zachraňovali tonoucí. Ale to patří k naší práci.“ dodává na závěr Hana Bulantová.

autor: Pavel Reichard
Spustit audio