Sokolovské gymnázium obnoví studijní pobyty v Německu

16. květen 2019 10:00

Výuka německého jazyka, výměny studentů a poznávání sousední země. To jsou hlavní cíle projektu, který obnovila gymnázia v bavorském Ambergu a českém Sokolově. 

Sokolovské gymnázium a gymnázium v bavorském Ambergu začaly s obnovou česko-německého projektu, zaměřeného na výměnné pobyty studentů. Gymnázium v Sokolově už v minulosti vysílalo studenty na roční studijní pobyty v Německu. Jedna z prvních studentek, která ho absolvovala, Lenka Rybářová, nyní na sokolovském gymnáziu jazyky vyučuje.

Projekt umožní zájemcům z české strany celý jeden rok studovat v Německu, poznávat jeho společnost a zvyklosti. „Aktuálně příští školní rok absolvují dva naši žáci roční studijní pobyt v Německu. Výhody jsou v tom, že se naučí německy, poznají život v Německu a získají obrovské zkušenosti. Roční studium se jim ale u nás nezapočítává, protože systém studia v Německu je odlišný od našeho,“ uvedl ředitel sokolovského gymnázia Jiří Widž.

Čeští studenti budou v Německu bydlet na internátu školy v Ambergu. Tamní gymnázium je zaměřené na hudební obory, studenti do něj jezdí z širšího okolí. Čeští studenti ale nebudou mít podmínku chodit na hudební předměty.

Do budoucna by gymnázia mohla spolupracovat na více projektech

Podle ředitele ambergského gymnázia Wolfganga Wolterse by obě školy mohly spolupracovat například na sportovních nebo kulturních akcích nebo paralelně zpracovávat konkrétní projekty a pak je spolu konfrontovat. Čeština se nyní na gymnáziu v Ambergu neučí, i když podle jejího ředitele alespoň krátké kurzy by byly vhodné.

Projekt finančně podpoří česko-německé sdružení obcí Euregio Egrensis i město Sokolov. „Žáci si platí 60 euro na měsíc a zbytek jde z rozpočtu Euregia Egrensis,“ doplnil Widž. Na roční pobyt jednoho studenta v Německu tak sdružení přispěje asi 5000 eur. Podle prezidenta Euregia Egrensis Patrika Pizingera jde o přesně o ten typ projektu, které chce přeshraniční sdružení obcí podporovat, protože má jasné a konkrétní výsledky.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio