Sokolovská uhelná připravuje studii využití jezera Medard

17. květen 2021 12:30

Jezero Medard patří mezi největší vodní plochy v Karlovarském kraji. Vodní plochu i přilehlé území čeká v následujících desítkách let velký rozvoj.

Jezero Medard patří v současné době mezi klidové zóny Sokolovska. Vodní plocha vznikla v místech někdejších povrchových dolů Medard-Libík. Úvodní rekultivace území je už v podstatě u konce. V budoucnu čeká ale lokalitu kolem nového jezera velká proměna, kterou plánuje těžařská firma Sokolovská uhelná.

„Jezero Medard je unikátní plocha a její rozvoj je naším důležitým imperativem,“ uvedl předseda představenstva těžařské firmy Zbyšek Klapka. Podle něj je jezero velkou výzvou do budoucna. „V současné době zpracováváme urbanistickou studii, která bude dbát na to, aby to území bylo přirozeně začleněné do stávající struktury okolních obcí,“ doplnil.

Vzniklé projekty by měly podporovat ekologii, udržitelnost i zaměstnanost v regionu. „Urbanistická studie by nám měla říct, kde a co zásadního má být. Potom další studie budou rozpracovávat konkrétní věci, kde mají být hotely, rezidenční bydlení nebo volnočasové aktivity,“ vysvětlil Klapka.

Studie má být hotová na přelomu letošního a příštího roku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související