Sokolovská uhelná připravuje projekt pro zpracování komunálního odpadu

24. únor 2023 11:35

Už v roce 2030 chce česká vláda výrazně omezit ukládání komunálního odpadu na skládkách. Jiné zpracování odpadu proto začíná řešit i Karlovarský kraj.

Karlovarský kraj patří mezi regiony, které v současné době nemají možnost likvidovat komunální odpad ve velkokapacitní spalovně. Velká část směsného odpadu tak stále končí na skládkách. Platí to i pro krajské město Karlovy Vary, které patří v příhraničí mezi největší producenty domácího odpadu. O změnách systému jeho zpracování teď město začíná jednat se Sokolovskou uhelnou.

Nevyužitý komunální odpad lázeňského města končí na skládce Činov, na kraji Doupovských hor. Jeho množství podle náměstka karlovarské primátorky Tomáše Trtka z hnutí ANO sice výrazně nepřibývá, ceny za jeho likvidaci ale postupně rostou.

Skládkování je navíc pro město zatím jedinou možností jak se směsného odpadu z domácností zbavit Například projekt městské spalovny není pro lázeňské město vhodný ani rentabilní. „Museli bychom svážet 60 procent odpadu z celého kraje, což by bylo pro město dost nepopulární. V současné době se zaměřujeme na přípravu spolupráce se zpracovatelem, například Sokolovskou uhelnou, která má v plánu vybudovat třídící linku i spalovnu,“ doplnil Trtek.

Podle předsedy dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavla Tomka se firma ekologickou likvidací odpadů zabývá dlouhodobě. Původní technologie zplynování odpadů z ekonomických důvodů zatím skončil, firma ale s rozvojem zařízení pro energetické využití odpadů počítá. Doladit musí technologie i kontakty s městy.

Sokolovská uhelná je pro vývoj odpadového hospodářství v regionu klíčová. K dispozici má potřebné technologie, pozemky i odborně vyškolený personál. „Je to pro nás v této problematice nejdůležitější partner. Má k tomu potřebné pozemky, je situovaná v centru karlovarského regionu a může zajišťovat plošně svoz odpadu a jeho likvidaci,“ dodal hejtman Petr Kulhánek zvolený za STAN.

Kromě Sokolovské uhelné žádný jiný soukromý investor technologii spalovny a likvidaci odpadu v regionu zatím neplánuje.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio