Sokolovská uhelná hledá jiné aktivity

14. duben 2011

Sokolovská uhelná a.s. připravuje třídírnu odpadu a jeho zplyňování, zároveň dokončuje přípravu nové průmyslové zóny u Starého Sedla. Zaznělo to na jednání Rady hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje. Ani tyto přidružené aktivity ale nemohou nahradit nevyhnutelný útlum těžby, a tím nutnost hledat pro zaměstnance Sokolovska nové pracovní uplatnění. Více Andrea Strohmaierová.

Sokolovská uhelná začne snižovat těžbu ze současných téměř 8 milionu tun na zhruba 5,5 milionu v letech 2016 až 2025 a po roce 2025 pak dále na asi čtyři miliony tun za rok. Snižování těžby bude znamenat postupný pokles počtu zaměstnanců. Firma nechce propouštět, využije ale přirozených odchodů.

Technologii na zplyňování odpadu už Sokolovská uhelná a.s. má. Aby ji mohla využít, bude ale potřebovat závod na zpracování komunálního odpadu. Ten by měl vzniknout vedle současné skládky společnosti Sater u Chodova.

Firma postaví třídírnu bez ohledu na to, jestli se obce Karlovarského kraje nakonec dohodnou na tom, že zplyňování odpadu zajistí do budoucna hlavní část likvidace komunálního odpadu v kraji.

Podobně je téměř připravena i průmyslová zóna mezi Starým Sedlem a Sokolovem. Představitelé institucí se shodli na tom, že bude třeba nejprve v expertní skupině určit, jaký obor by v zóně byl nejvýhodnější z hlediska zaměstnanosti a budoucnosti pro region.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného se budou zástupci podnikatelských subjektů a samosprávy i nadále scházet, aby hledali cesty, jak regionu pomoci od hrozící nezaměstnanosti a zaostávání. Podle uvolněného krajského zastupitele Tomáše Hybnera je zřejmé, že nebude možné spoléhat na stát, ale kraj si bude muset pomoci sám.

Spustit audio