Sokolovská radnice upouští od původního záměru sloučit 3. a 5. základní školu

17. květen 2012

Sokolovská radnice upouští od plánovaného sloučení dalších škol. Kvůli dlouhodobému úbytku školáků radnice už loni schválila zrušení 4. základní školy. O tom, které ze stávajících školních zařízení bude zachováno, se mělo rozhodnout po letních prázdninách. Záměr sloučení budov se ale setkal s ostrou kritikou. Rozhodnutí o sjednocení výuky vedení města nakonec odložilo.

O zachování obou zařízení rozhodlo zastupitelstvo minulý týden. Reagovalo tak nejen na protesty rodičů a učitelů. Jak řekl starosta Sokolova Zdeněk Berka, zastupitelé odsouhlasili návrh odložit rozhodnutí o osudu školních budov. Zatím do konce volebního období.


Radnici od sloučení odradil i fakt, že se žáci ze zrušené 4. základní školy zapsali do několika různých zařízení. Počet žáků v jednotlivých budovách se tak tedy výrazně nezměnil. Původní zaměstnanci, kteří měli přejít s dětmi jsou teď ale nadbyteční. Dvě desítky lidí budou bez práce.


Budova 4. základní školy je na prodej. Město za ní chce 19 milionů korun. Pokud se podaří realizovat původní záměr, v družině a školní jídelně by se mohlo otevřít nízkoprahové centrum.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio