Sokolovská nemocnice bude mít po 30 letech nové moderní prostředí

4. březen 2019 10:00

Sokolovská nemocnice bude mít nové operační sály. Jejich stavba už začala. Investorem je Karlovarský kraj, který za práce zaplatí 154 milionů korun.

Další peníze uhradí provozovatel nemocnice. V rámci projektu tady vznikne šest operačních sálů, což zásadně změní podobu celého čtvrtého nadzemního podlaží pavilonu, kde byla dříve část interny, neurologie a lékařské pokoje. Firmy budou stavět za provozu, což bude zejména v prvních měsících zátěž i pro pacienty v patrech pod stavbou, potvrdil ředitel sokolovské nemocnice, který ale doufá, že práce budou bezproblémové.

Výstavba nových operačních sálů byla podle vedení nemocnice i kraje nutná. Operační sály fungují přes 30 let a prakticky už nevyhovují moderním standardům. To znamená, že většina nemocnic centralizuje operativu všech chirurgických oborů na jedno místo. Takové uspořádání zvýší komfort a pracovní prostředí pro lékaře a sestry, zvýší průchodnost operačních sálů pro pacienty a v neposlední řadě špičkové vybavení sálů zvýší bezpečí tak náročného provozu.

S výstavbou souvisí i další práce. Například nad čtvrtým podlažím také vznikne střešní nástavba nové strojovny vzduchotechniky. A na řadu přijde i dokončení chráněných únikových cest. Ty povedou k bočním schodištím a mimo interiér budovy.

Stavební úpravy se týkají i dvou dalších nemocnic

„V současnosti dokončujeme první etapu přestavby porodnice v karlovarské nemocnici. Kompletně bychom měli být hotovi na podzim letošního roku, takže ještě letos uvítáme v nových prostorách maminky i jejich novorozené děti. Přestavba porodnice vyjde na 90,7 milionu korun. V tomto roce končí ale i revitalizace Nemocnice Cheb za téměř půl miliardy korun. Naše zdravotnická zařízení tak budou moci nabídnout napříč krajem naprosto novou kvalitu péče,“ dodal náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

V tomto roce končí i revitalizace Nemocnice Cheb. Tady se všechny oddělení přestěhují do jednoho velkého a propojeného objektu. Mimo bude jen onkologické oddělení. Za práce zaplatí hejtmanství téměř půl miliardy korun.

Nová oddělení nemohou fungovat bez dostatku lékařů, sestřiček a dalších zdravotníků

 „Proto jsme v květnu loňského roku spustili nový systém náborových příspěvků, které nesou první ovoce. Podařilo se nám díky nim získat 11 nových lékařů, 18 sester a 5 dalších zdravotnických pracovníků do nemocnic v Karlových Varech, v Chebu, v Sokolově a v Ostrově. Situace v našich nemocnicích se tak postupně stabilizuje a mě velmi těší hlavně to, že se přetíženým sestřičkám na řadě oddělení výrazně uleví. Pro vybraná oddělení budeme náborové příspěvky poskytovat i v budoucnu,“ řekl krajský radní Jan Bureš.

Noví zaměstnanci nastoupili i na taková oddělení, kde je podle Bureše dlouhodobá personální nouze. Nastoupili na internu, neurologii i onkologii. Navíc je v této chvíli avizováno více než 50 nově nastupujících zdravotníků. 

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio