Sokolov založí novou příspěvkovou organizaci na sociální služby

23. listopad 2018 13:00

Sokolov zřídí novou příspěvkovou organizaci se zaměřením na provoz sociálních služeb. Na listopadovém zasedání o tom rozhodli sokolovští zastupitelé.

První rok bude chod organizace financovat město, následně bude usilovat o zařazení do sítě sociálních služeb Karlovarského kraje. Díky tomu by organizace získala podporu státu.

„Jsme jediným větším městem v kraji, které neprovozuje vlastní sociální služby. S ohledem na demografický vývoj je jasné, že tyto služby budou potřeba,“ řekla již dříve k plánovanému založení organizace starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Nová příspěvková organizace by mohla například obnovit pečovatelskou službu v domech, kde dříve fungovala a kde jsou nyní pouze nízkonákladové byty pro seniory.

V budoucnu by měla také provozovat domov pro seniory, jehož vybudování je jednou z priorit současného vedení města. Novostavba pobytového zařízení má vzniknout na místě bývalé základní školy v Sokolovské ulici. Má stát asi 130 milionů korun.

Město Sokolov už nyní řadu služeb pro seniory zajišťuje prostřednictvím odboru sociálních věcí nebo městské policie. Ve městě funguje například Senior Expres, opuštění senioři mohou od města získat tísňová tlačítka, jejichž prostřednictvím si mohou v nouzi přivolat pomoc. Senioři mohou také docházet na kondiční cvičení, sebeobranu nebo Krav Maga, případně využít právní poradnu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio