Sokolov vybere nového provozovatele MHD koncesním řízením

24. srpen 2017

Sokolov vybere nového provozovatele městské hromadné dopravy prostřednictvím koncesního řízení. Město ponese rizika a bude inkasovat tržby, provozovateli zaplatí paušál.

Rada města tak zamítla varianty, že by město založilo vlastní dopravní podnik nebo za tímto účelem vytvořilo společný podnik s některým dopravcem. Smlouvu se současným provozovatelem má Sokolov do konce roku 2018.

Radnice si nyní nechá od externí advokátní kanceláře připravit návrh podmínek zadávacího řízení. Město už rozhodlo i o způsobu financování provozu MHD.

Smlouvu s novým provozovatelem chce Sokolov uzavřít na následujících deset let. I to byl důvod, proč se město rozhodlo pro pomoc externí advokátní kanceláře. Podmínky zadávacího řízení by měly pokrýt všechny možnosti, které by v následujících letech mohly nastat.

Čtěte také

„V podmínkách by mělo stát, například kolik a jak vybavených autobusů by mělo MHD zajišťovat, na jaký pohon, zda budou nízkopodlažní a tak dále," doplnil místostarosta. Město se chce vyhnout některým problémům, které v minulosti s dopravci muselo řešit, jako je třeba používání zastaralých autobusů.

V současné době zajišťuje MHD v Sokolově společnost Autobusy Karlovy Vary. Autobusy kromě Sokolova v rámci MHD obsluhují i okolní obce. Po navýšení příspěvku kvůli zvýšení mezd řidičů zaplatí letos obce za provoz MHD asi 12 milionů korun, z toho devět milionů jde z rozpočtu Sokolova.

zdroj: ČTK
Spustit audio