Sokolov plánuje výstavbu parkovacích domů

14. červen 2019 14:00

Více parkovacích ploch a méně zabrané plochy. To jsou hlavní výhody parkovacích domů. Sokolov plánuje na svém území vybudovat hned tři takové objekty. Pro dva domy už má radnice připravené studie.

Vedení města Sokolov představilo dvě studie parkovacích domů, které by měly vzniknout ve Slavíčkově ulici na sídlišti Michal. Právě tam je totiž jeden z největších kapacitních problémů s nedostatkem parkovacích míst.

Objekty by měly být jednopatrové a stát by měly každý na jedné straně Slavíčkovy ulice. Radnice nechala vypracovat dvě varianty parkovacích domů - jednu bez zastřešení vrchního patra a druhou včetně střechy. Nakonec se vedení města rozhodlo pro variantu se zastřešením, konkrétně pro takzvanou zelenou plochu, která působí podle starostky Renaty Oulehlové z hnutí ANO nejen více esteticky, ale především pomáhá snižovat teplotu v městském prostředí v období veder.

První parkovací dům, který by měl vzniknout u obytného domu nedaleko mateřské školky, nabídne 61 míst. Ve druhém objektu na opačné straně komunikace budou mít obyvatelé k dispozici 49 parkovacích ploch. Celkem vznikne v této části sídliště Michal víc než 100 nových míst. Město v současnosti hledá projektanty, kteří by vytvořili kompletní projektovou dokumentaci na obě stavby.

Na základě studie má radnice k dispozici předběžné náklady, které jsou zhruba 24 milionů korun včetně DPH. Protože jsou ale plány na výstavbu úplně na začátku a přípravy potrvají minimálně jeden rok, počítá město s navýšením těchto nákladů - na základě inflace a dalšího ekonomického růstu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio