Sokolov má nový festival. Začíná tam literární Periferie

30. září 2022 09:25

Sokolov bude v následujících třech dnech patřit literátům, básníkům, divadelníkům, performerům a především umělecké disciplíně zvané slam poetry. Začíná tam 1. ročník literárního festivalu Periferie.

Mezi účinkujícími budou jak nejlepší autoři slam poetry z Česka, tak začínající autoři. Představí se například v sokolovském kině Alfa a na zámku. „Snažíme se cílit jak na literáty z celé republiky, kteří se sjíždějí na podobné festivaly. Ale zároveň chceme přitáhnout lokální publikum,“ konstatoval jeden z hlavních organizátorů, Tadeáš Král, známý jako Tadeáš Kravál, nebo také Kravál 123456. Akci připravil se slamerem Filipem Korytou. Toho zná především mladší publikum z celého Česka jako Dr. Filipitche. 

Třídenní program nabídne různé pořady i aktivity. Patří k nim debaty s učiteli češtiny, autorská čtení, tvůrčí dílna blackout poetry. Chybět nebude slam poetry, divadlo a koncert.  „Autorské čtení studentů dokáže, že je periferie líhní literárních talentů,” předpověděl Filip Koryta. Chystá se také křest knihy sokolovských rodáků, zmíněného Dr. Filipitche a Tukana. Jmenuje se Švagři.

Hosty akce budou spisovatelka Irena Dousková, autorka knih Hrdý Budžes a Oněgin byl Rusák, a sociolog, spisovatel, publicista a držitel ceny Magnesia Litera za prózu Stanislav Biler. Program festivalu Periferie najdete zde.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio