Sokolov chce razantně zasáhnout proti bezdomovcům. Narušitele pořádku vyhostí

3. květen 2013

V Sokolově přibývá počet stížností obyvatel na zdejší bezdomovce. Město proto připravuje novou strategii, jak tento negativní jev minimalizovat. Lidé bez domova, kteří nemají trvalý pobyt v Sokolově a dopustí se narušování veřejného pořádku, bude chtít radnice vyhostit.

Sokolov není výjimkou, pokud jde o lidi bez domova. V poslední době ale roste počet stížností místních obyvatel.

„Byť nás situace, ve které se tyto osoby ocitly, vůbec netěší a jsme schopni jí porozumět, tak nemůžeme být tolerantní k nešvarům, které s sebou právě tyto osoby přinášejí. Ať už je to porušování městské vyhlášky, co se týče konzumování alkoholu na veřejných místech, tak v neposlední řadě narušování veřejného pořádku. My to v Sokolově chceme razantně řešit,“ říká sokolovský radní Jan Picka.

Bezdomovců Sokolov eviduje okolo pěti desítek. Zdržují se většinou ve skupinkách, jejich útočištěm ale zdaleka není jen centrum města.

„Jde konkrétně o prostor Jižního lomu, o lesopark Bohemia, problémy jsou v parcích, na cyklostezkách i u větších obchodů, u autobusového a vlakového terminálu. Zkrátka tam, kde by mohli koupit nějaký alkohol, a také tam, kde se vyskytují lidé, které oni obtěžují, ať už tím, že po nich chtějí drobné peníze na alkohol, nebo tím, že na ně vulgárně pokřikují,“ popisuje Picka.

Bezdomovcům budou hrozit přísnější postihy

Radnice teď po vzoru Chomutova chce situaci řešit razantně. Ti, co nemají v Sokolově trvalý pobyt, budou v případě narušování pořádku vyhoštěni. A může dojít i na tvrdší postih.

„Už jsme konzultovali tuto situaci jak s naším právním odborem, tak také s odborníky, kteří pracují v řadách Policie České republiky, a mohu říci, že jeden případ už je teď v samotném řešení. Pokud dojde poněkolikáté k přestupkům toho kterého bezdomovce a on nebude mít trvalé bydliště na městě Sokolov, tak jej budeme vykazovat. Pokud bychom ho chytili opětovně v Sokolově, tak tento bezdomovec už může být obviněn z maření výkonu úředního rozhodnutí, to znamená, že my ho předáme policii a tam jsou sankce mnohem přísnější, než můžeme používat my jako městská policie,“ vysvětluje radní Jan Picka.

Sokolovští bezdomovci mohou využívat řadu služeb. Vedle Azylového domu jsou to Nízkoprahové centrum a Dům na půli cesty. V zimních měsících pak Sokolov staví už druhým rokem vytápěný stan s příslušenstvím a zdravotníkem.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio