Sokolov a další obce neuhradí doplatek provozovateli MHD

27. únor 2023 08:55

Sokolov společně s okolními obcemi nezaplatí doplatek provozovateli městské hromadné dopravy. Společnost Ligneta požadovala za loňský rok téměř tři a půl milionu korun kvůli zdražování pohonných hmot. Podle starostů ale dopravce nemá na peníze nárok.

Autobusový dopravce Ligneta požaduje po Sokolovu a dalších šesti obcích doplatek tři a půl milionu korun. Jejich zástupci se ale hromadně domluvili, že požadavek nebudou akceptovat. Provozovatel městské hromadné dopravy se obrátil na starosty s tím, že v loňském roce zaznamenal vysoké ztráty v řádech milionů korun kvůli vysokým cenám pohonných hmot.

„Zasáhlo to všechny dopravní společnosti a všechny se snažily s tím nějak vyrovnat. Právník doporučil postup, který jsme udělali. Požádali jsme města o doplatek,“ potvrdil ředitel Lignety Petr Schmid. Zástupci měst a obcí ale argumentují tím, že doplatek je nad rámec dohodnuté smlouvy. Společnost ale podle Schmida zatím žádné oficiální stanovisko od starostů nedostala.

Největší částku měla doplatit sokolovská radnice. „V minulých týdnech přišla žádost od společnosti Ligneta s tím, abychom uhradili ještě jakousi mimořádnou splátku. Odůvodňují to tím, že nikdo nemohl předpokládat válku na Ukrajině, raketový růst inflace a podobné ekonomické nepříjemnosti, které se odráží na provozu toho dodavatele,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka z hnutí Pro město Sokolov.

Město situaci dopravce chápe, nic o doplatku se ale v uzavřené smlouvě nepíše a vyplacení proto nemá v plánu. „Svolali jsme k tomu ihned jednání se všemi zainteresovanými obcemi a městy a pro dopravce z toho jednání vznikl jednoznačný závěr, že byla jednoznačná shoda na to, že toto poplatit neumíme. Pevně se držíme vysoutěžených pravidel. Opravdu tady není důvod, aby se na nás společnost mračila,“ dodal Picka.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio