Sochu Petra I. v Karlových Varech čekají opravy

1. červenec 2011

Sochu ruského cara Petra I. Velikého, od jehož návštěvy Karlových Varů uplyne letos na podzim 300 let, čeká rekonstrukce. Práce by se měly uskuteční během několika měsíc. Náklady, odhadované na zhruba 200 tisíc korun, zaplatí soukromý investor, a to i přesto, že socha je v majetku města. Radnice bude pouze kontrolovat dodržování všech podmínek souvisejících s památkovou ochranou díla sochaře Tomáše Seidana z roku 1877.

Památník Petra I. Velikého nedaleko Jeleního skoku je jednou z dominant lázeňských lesů. Tvoří ho panovníkova busta postavená na skalisku ve výšce 2,5 metru. Součástí památníku jsou rovněž tři desky s nápisy v ruském, francouzském a českém jazyce. Rada města už souhlasila s restaurátorským záměrem, který má realizovat akademický malíř Jaroslav Šindelář.

Carův pobyt v Karlových Varech připomíná několik desek umístěných například na objektech, které navštívil, pomník u Jeleního skoku je ale největší. Při restaurování má být celý povrch památníku vyčištěn a zpevněn. Počítá se s obnovením zlaceného písma a spárování kolem desek s nápisy bude vyplněno, aby do něj nezatékala voda. Investorem je soukromá společnost Tinowa Group, která chce opravit také Gagarinův pomník u karlovarského letiště.

Spustit audio