Smrky po kůrovcových kalamitách na Karlovarsku nahrazují jiné druhy stromů

24. duben 2021 11:00

Nucené kácení lesních porostů, které napadl kůrovec, se týká nejčastěji smrků. Na jejich místo sázejí lesníci na Karlovarsku odlišné druhy stromů, ať už buky nebo třeba jedle.

Javory, buky nebo jedle. To jsou jen některé druhy stromů, které vysazuje v lesích nad Novou Rolí na Karlovarsku místní lesník. V současnosti jimi zalesňuje oblasti, které byly vykácené kvůli napadení kůrovcem. Postupně tak přeměňuje smrkovou monokulturu na druhově rozmanitý les.

Obnově lesa se Luboš Doležal věnuje už několik let

Celý proces jarní výsadby začíná v takzvané lesní školce. „Plocha vznikla těžbou kůrovce. Do porostu vnáším jinou dřevinnou skladbu, než tady byla, tím pádem je to atraktivní pro zvěř a musí to být oplocené. V současné době se tu nachází už zalesněný buk a jedle,“ uvedl lesník Luboš Doležal.

Výběr stromů podle něj souvisí se zlepšováním kvality půdy. „Smrk nezatracuju ani v podmínkách, kde není úplně doma. Vesměs všechny monokultury, které jsou tu zasazené minulým režimem, jsou dřevinou, která šla na trh. Proto je smrk tady všude, ve finále je to ekvivalent úplně stejný jako když se budete dívat na řepkové pole,“ doplnil Doležal.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio