Smlouva podepsána! Výstavba vývojové centra BMW u Sokolova může začít

26. leden 2018

Smlouva o spolupráci mezi Karlovarským krajem, automobilovým koncernem BMW a společností Sokolovská uhelná se stala historickým mezníkem v rozvoji regionu. Díky tomu začne automobilka u Sokolova stavět nové zkušební centrum pro testy autonomních vozů.

Investice by měla dosáhnout řádově stovky milionů eur a přinést několik stovek pracovních míst. Slavnostním podpisem dokument stvrdily všechny strany.

„Myslím, že si všichni uvědomujeme, jak významná je tato investice pro budoucnost našeho kraje. Vděčíme za to jeho strategické poloze, odvaze zástupců automobilového koncernu BMW Group, kteří s projektem přišli, i Sokolovské uhelné, která svým aktivním přístupem pomáhá řešit situaci, kdy po útlumu těžby budou lidé hledat nové pracovní uplatnění,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Čtěte také

Karlovarský kraj by měl pro BMW vybudovat příjezdovou komunikaci, parkoviště, autobusovou zastávku a dobíjecí stanici pro elektrovozy včetně souvisejících inženýrských sítí. Celý projekt bude mít na starosti Krajská správa a údržba silnic.

„Automobilka našla u Sokolova ideální podmínky a území, které potřebujeme pro testování vozidel. Bude to první vývojové centrum společnosti ve východní Evropě. V plánovaném zkušebním centru v Sokolově bude BMW Group nadále pokračovat v průkopnických tématech, jako je elektrifikace, digitalizace a automatizované řízení,“ uvedl vedoucí projektu nového zkušebního centra Johannes Maierhofer.

Polygon by měl vyrůst na pozemcích v obcích Boučí, Dolní Nivy, Horní Nivy, Horní Rozmyšl, Lomnice, Týn u Lomnice a Vintířov u Sokolova. V rámci projektu bude vystavěno více jak 100 kilometrů zpevněných vozovek včetně dodatečných technologií a to tak, aby umožnily co nejvěrohodnější simulaci různých podmínek, za různých situací, v reálné dopravě.

Čtěte také

Do vozovek budou nainstalovány sofistikované technologie pro měření jízdních vlastností testovaných vozů a testovat se zde také bude komunikace s různými technologiemi v chytrých silnicích. Půjde o velmi inovativní a unikátní systém i ve světovém měřítku. Ve výsledku pak bude možné certifikovat prototypy před zavedením do produkce.

Značnou část nových pracovních míst, která zde vzniknou, by měly tvořit vysoce kvalifikované, většinou inženýrské a technické pozice. Vedení BMW Group počítá také s navázáním partnerské spolupráce s technickými univerzitami.

„Vytvoříme stovky pracovních míst. Potřebujeme strojaře, automechaniky, výpočetní techniky. Ale i profese, které potřebujete v každém výrobním podniku, jako je stravování, ochranka a podobně. Vznikne tak řada dalších pracovních uplatnění a tato místa se budeme snažit obsadit lidmi z regionu. Nechceme tady investovat a pak tady zaměstnávat německé občany," uvedl Maierhofer.

Podle smlouvy kraji na vybudování napojení pro centrum poskytne pozemky kraji Sokolovská uhelná, a to za cenu maximálně osm korun za čtvereční metr nebo za stejnou cenu, za jakou je nabude od třetích osob. Kraj ale bude jednat s těžaři i o bezúplatném převodu.

Vodohospodářský svazek měst a obcí Sokolovska ještě bude schvalovat investici do připojení areálu BMW na vodovodní a kanalizační sítě.

autoři: zdt , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio