Služby v malých obcích postupně zanikají, nad vodou je drží dotace

23. březen 2023 14:35

Obce v celé republice se potýkají s úbytkem služeb. Podle Sdružení místních samospráv to znamená ohrožení kvality života na venkově.

Udržet služby v malých venkovských obcích je stále náročnější. V současné době provozovatelům nenahrává ani výrazný růst provozních nákladů. Obyvatelé se například nemají kde scházet a postupně zanikají i různé spolky, které plní sociální význam.

Pro fungování obecních služeb jsou proto důležité státní i krajské dotace. „Vše je o financích. Rozpočty menších obcí musí zajišťovat hlavně základní potřeby obyvatel, které se za poslední dobu neúměrně zdražují. Hodně obcí si dnes už rozmyslí i spoluúčast na dotačních titulech, které by mohly s tímto problémem pomoct,“ potvrdil předseda samosprávy v Karlovarském kraji Jan Ryba.

Zanikají hlavně obchody s potravinami. „Záleží taky na velikosti obce. Velký rozdíl je udržet obchod v obci, kde žije 300 obyvatel a většina lidí jezdí za prací do měst, kde si také na koupí. A v obcích, kde žije tisíc obyvatel, tam už je kupní síla jiná. Takže v malých obcích se bez dotování určitě neobejdeme,“ doplnil Ryba.

Spustit audio