Slovo výrobkyně je často spojeno s perníčky, marmeládami nebo šperky

25. duben 2022

Slovo „výrobce“ jistě nebude pro nikoho neznámé, ale věděli jste, že může existovat také „výrobkyně“?

Slovo výrobkyně nepatří k nejfrekventovanějším. Patří do okruhu přechýlených názvů, které leckomu mohou připadat zvláštní a může pochybovat, jestli takové slovo vůbec existuje. Typicky to tak bývá třeba u přechýlených vojenských hodností: majorka, desátnice, podplukovnice apod.

Slovo výrobkyně existuje, i když se s ním nesetkáváme běžně, a asi nikoho nepřekvapí, že označuje ženu, která něco vyrábí. Je to přechýlený protějšek k mužské podobě výrobce.

Základní význam je stejný, ale jistá odlišnost by tu byla. Slovem výrobce můžeme označit jednak konkrétního muže, který něco vyrábí, jednak také třeba podnik, ne konkrétní osobu. Například v obecním zpravodaji si přečteme větu Jan Malíř je v našem okrese proslulým výrobcem domácích uzenin. Tady je jasné, že jde o konkrétní osobu. Pokud ale zavítáte třeba na internetové stránky nějakého podniku, můžete tam najít věty typu jsme tradičním českým výrobcem interiérového a exteriérového osvětlení. No a tady je naopak zřejmé, že výrobcem se tu myslí ten podnik. To se pozná mj. i z té kombinace jednotného a množného čísla: jsme – mn. č. – výrobcem – j. č.

Odlišnost je v tom, že výrobkyně se neužívá v souvislosti s podnikem, ale vždy označuje zcela konkrétní ženu, která něco vyrábí, nejčastěji to bývají různé domácí řemeslné výrobky. Doložíme si to na příkladech, třeba paní Libuši z Horšovského Týna znají mnozí jako výrobkyni překrásně zdobených perníčků nebo výrobkyně krojů z Vidče je žena mnoha talentů. A i když se výrobkyně užije v množném čísle, stále je za tím skupina konkrétních žen: malérky, jak se výrobkyním kraslic říká, musí citem zvolit ideální poměr potravinářského barviva s přídavkem lihu a dřevařského laku.

Výrobkyně jsou spjaty prakticky výhradně s domácí výrobou nebo výrobou v malém měřítku domácích parametrů. Nejčastěji jde o výrobu pochutin, jako jsou marmelády, pečivo, cukroví, čokoláda, sirupy, dále kosmetiky – parfémů, mýdla, nejrůznějších ozdob a doplňků do interiéru, ale také oděvů, oděvních doplňků, galanterie nebo šperků. Najdou se také výrobkyně drobných dětských hraček, nebo na druhou stranu ojediněle také výrobkyně šindelů nebo kostelních zvonů.

autoři: Martin Prošek , Stanislav Jurík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.