Slovenská kapustnica
Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!
Co budete potřebovat?
- 300 g uzeného masa
- 200 g paprikové pikantní klobásy
- 10 g sušených hřibů
- sůl
- 1 svazek polévkové zeleniny
- 300 g kysaného zelí
- 150 g dobře prorostlé slaniny
- 1 cibuli
- 1 lžíci hladké mouky
- majoránku
Postup:
- Maso a houby vložíme do mírně osolené vody a uvaříme.
- Krátce před dovařením přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu.
- Všechno spolu dovaříme do měkka.
- Kyselé zelí pokrájíme nadrobno a uvaříme v hrnci v menším množství vody.
- Když je zelí měkké, scedíme na něj masový vývar a zahustíme zásmažkou, kterou si připravíme ze slaniny, cibule, orestované klobásky nakrájené na kolečka a hladké mouky.
- Chvíli spolu povaříme, potom přimícháme z vývaru uzené maso, houby a zeleninu.
- Hotovou kapustnicu podle potřeby dochutíme solí a majoránkou.
Tip: V některých slovenských domácnostech se do polévky přidávají i nakrájené sušené švestky, máte-li je rádi, můžete vyzkoušet.
Související
-
Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
-
Belgická bramborová polévka
Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.
-
Fazolová polévka s vlašskými ořechy
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.