Slavný rod Metternichů z Kynžvartu přibližuje nová kniha

31. květen 2021 08:30

Bílá místa v historii kynžvartského zámku spojeného s rodem Metternichů odhaluje nové kniha. Jmenuje se Metternichové & Kynžvartsko v době Albrechta z Valdštejna. 

„Zámek Kynžvart byl tři sta let spjat s knížecím rodem Metternichů, který bývá označován za jeden z nejvýznačnějších evropských rodů. Z jeho středu vzešli tři arcibiskupové a kurfiřti, také řada vlivných diplomatů a politiků,“ připomněl v předmluvě ke knize kastelán kynžvartského zámku Ondřej Cink.

Jak je odborné veřejnosti známo, bratři Jan Reichard, Vilém a Lothar Metternichové sloužili ve Valdštejnově armádě a na radu přátel využili možnosti nákupu konfiskovaných statků v Čechách. Za výhodných podmínek získali také panství Kynžvart zkonfiskované rodu Cedviců. Jak napsal Pavel Koblasa, toto panství, ležící na tehdejším Loketsku, bylo spolu s Kynšperkem nejstarší metternichovskou državou v Českém království.

Pět statí, které kniha Metternichové & Kynžvartsko v době Albrechta z Valdštejna obsahuje, zazněly jako příspěvky nedávného odborného kolokvia. „V publikaci se například dozvíte i informace ke klíčovému období historie zámku Kynžvart a příchodu významného šlechtického rodu Metternichů do Českého království. Prezentovány jsou i  výsledky prvního archeologického průzkumu hradu Kynžvart a další zajímavosti. Jedná se o jeden z dílčích výstupů projektu Valdštejnové – lvi ve službách císařů,“ upozornil Štefan Brštiak ze Správy státního zámku Kynžvart.

Čtenáře osloví i obrazová část, přibližující dokumenty a dobu, kdy žili Metternichové, a také minulost hradu. „Zajímavý je třírozměrný axonometrický model zříceniny kynžvartského hradu. Co do plochy patří k nejrozlehlejším v kraji,“ konstatoval Ondřej Cink.

Autory publikace jsou Markéta Janáková, Jan Kahuda, Pavel Koblasa, Filip Prekop, Jakub Krček a Michal Prafant. Knihu vydal Národní památkový ústav, státní zámek Kynžvart a je ji možné získat na pokladně zmíněného zámku  nebo prostřednictvím internetových stránek www.zamek-kynzvart.cz.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio