Slavný falzet Ladislava Křížka

Mimořádnou osobností české rockové scény je nesporně zpěvák Ladislav Křížek. Hudební fanoušci znají velice dobře jeho úspěšné působení v kapelách Vitacit, Citrón, Kreyson a Damiens.

Lounský rodák Ladislav Křížek patří mezi několik málo českých zpěváků, jejichž pěvecké kvality jsou stavěny na nejvyšší stupínky pomyslného českého pěveckého Olympu. Jeho nahrávky nestárnou, a to je důkaz toho, že do nich vložil kus svého srdce.

Příběh Ladislava Křížka začal v 80. letech v tehdy populárních skupinách Vitacit a Citron. „Měl jsem talent, tak jsem přijel na Václavák a vyvěsil inzerát, že hledám kapelu," vzpomínal později na své začátky. A měl také raketový start, už v roce 1987 získal Zlatého slavíka a zlatou desku se skupinou Citron za album Radegast. O dva roky později ohromil posluchače i diváky kvalitou svého úžasného falzetu.

Hudební skladatel Karel Svoboda mu svěřil natočení titulní písně k šestidílnému televiznímu seriálu z prostředí vrcholového sportu „Dlouhá míle“. S mimořádným hlasem rockového zpěváka Ladislava Křížka se tak seznámily milióny diváků všech věkových kategorií.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio