Skrytá síla kořenové zeleniny. Dejte si petrželové hranolky nebo celerové řízky
Kořenová zelenina má lehce nasládlou chuť. Obsahuje draslík a vlákninu a považuje se za životabudič. Z petržele i z celeru se dá vysmažit výborná křupavá alternativa anglické slaniny, kterou můžete použít na slané knedlíky.
Vyzkoušet můžete i petrželové hranolky. Nebo si petržel i celer nakrájejte na kolečka a zapečte spolu s další zeleninou – mrkví, cibulkou, cuketou nebo dýní. Přidejte grilovací koření a budete z výsledné chuti nadšení!
Pokud chcete strouhanou petržel nebo celer přidat do masa na sekanou, vždy ji předtím osmažte na cibulce. Mrkev, petržel a celer se mohou stát výbornou alternativou bramborového salátu, ve kterém vynecháte brambory a nahradíte je právě zmíněnou zeleninovou trojicí.
A ještě jedno připomenutí: Celer je močopudný, popíjením šťávy pomůžete organismu s odbouráním škodlivých látek. Určitě vyzkoušejte celerové řízky, v trojobalu jednoduše usmažte tenké plátky celeru.
Související
-
Opravdu každá zelenina je vhodná na kvašení a místo na našem stole má po celý rok, říká Jan Kysela
Máme pro vás něco na zpestření jídelníčku, tématem radioporadny je kvašená zelenina a také rady, jak si ji připravit. Naším hostem je Jan Kysela z firmy Kyselove.cz,
-
10 důvodů, proč jíst košťálovou zeleninu. Působí proti nádorům i depresi, ulevuje od bolesti
Každý jistě ví, že zelenina je zdravá. Některá má však lepší nutriční hodnoty a více podporuje vitalitu a kondici než jiná. Opravdovou královnou je zelenina košťálová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.