Školy už nemají povinnost testovat žáky na koronavirus. Sportovní oddíly se bojí nárůstu nakažených

23. září 2021 11:55

Sportovní oddíly v Karlovarském kraji už novou sezonu většinou zahájily. Stejně jako minulý rok se ale obávají nárůstu dětí nakažených koronavirem. Situaci komplikuje i způsob, jakým teď děti prokazují bezinfekčnost.

Zatímco dříve dětem zařizovaly testování školská zařízení, teď stačí před vstupem na trénink ukázat čestné prohlášení podepsané od rodičů. Tímto způsobem se prokazují třeba děti z Basketbalového klubu v Sokolově. 

„Kontroluji to většinou tak, že se kluků zeptám, jestli to mají a opravdu to proběhlo, ale že bych hráče po hráči a každý papír kontroloval, to určitě ne,“ řekl trenér BK Sokolov Lukáš Šnobl, s tím, že kontrolování všech zabere příliš mnoho času z tréninku. 

Testování ve školských zařízeních podle něj situaci velmi ulehčovalo: „Věděli jsme, že každé dítě, které jde na trénink, chodilo do školy, kde se testovalo. Stačilo nám čestné prohlášení od školy. V našich silách není, abychom testovali každé dítě v nějakém horizontu.“ 

Stejně jako minulý rok se i letos trenéři obávají nárůstu počtu dětí nakažených koronavirem. „Doufám, že to hlavně zákonní zástupci dodržují. Strach jednoznačně mám, protože loni to mělo obdobný průběh. V půlce října nám to pak stopli a rozjeli jsme se až v květnu,“ potvrdil Šnobl.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio