Školní statek v Chebu bude mít nové dílny

28. srpen 2017

Školní statek a krajské středisko ekologické výchovy Cheb vybuduje pro své žáky nové dílny. Ty budou sloužit k výuce oprav a k údržbě velkých zemědělských strojů. Stavba za téměř 19 milionů korun by mohla začít ještě letos.

Stávající dílny již svou velikostí neodpovídají především výšce nových moderních strojů. Na dlouho připravovaný projekt chtělo vedení školního statku získat dotaci. To se ale nepodařilo, stavbu tak škola zafinancuje z vlastních prostředků sedmi miliony korun. Zbylých 12 milionů korun zajistí díky úvěru.

„Školní statek má dlouhodobě kladný hospodářský výsledek. Věřím proto, že bude mít i dostatek peněz na splacení půjčky. Pokud se úvěr podaří získat včas, dílny by se mohly začít stavět ještě v tomto roce. Využít je budou moci i ostatní školy v kraji,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Během výstavby dojde ke zbourání stávající haly a skladu. Na jejich místě vzniknou nové opravárenské dílny, které budou koncepčně navazovat na tři současné nižší dílny.

Školní statek a krajské středisko ekologické výchovy Cheb tradičně poskytuje výukové zázemí pro žáky zemědělských a technických oborů v chebském regionu a zabývá se i zemědělskou výrobou. Zajišťuje také vzdělávací programy pro školky, základní i střední školy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio