Škola volá?

25. červenec 2011

Zdá se vám, že obchody předbíhají roční období a vůbec události? Takový dojem má rozhodně Jiří Stočes. A podělí se o něj v příspěvku nazvaném "Škola volá".


Čas jsou peníze. Asi proto nás všechny obchody stále ženou bláznivým tempem kupředu. Ještě nespadne listí ze stromů, ale v obchodních domech se už rozsvěcují vánoční stromečky a z reproduktorů vyhrávají koledy. Venku je desetistupňový mráz, ale v samoobsluze na vás hned u vchodu z umělé trávy vykoukne velikonoční zajíc a nabízí čokoládová vajíčka. Číslicemi 1, 5, 9 se už výlohy ke slavným májovým dnům nezdobí, ale naštěstí jsme znovuobjevili svátek matek, na nějž je třeba upozorňovat hned po Velikonocích. A v půli května, kdy normální lidé sázejí rajčata a okurky, vám reklamní letáky ve schránce tvrdí, že už je „léto, čas dovolených“.

Občas je toto obchodnické předbíhání skutečnosti docela výhodné. Pokud jdete nakupovat koncem července sandály či plavky, které právě potřebujete, dostanete je často již ve výprodeji docela levně, protože musí uvolnit místo v regálech kozačkám a baloňákům. Celkově se mi ale tato honička s časem vůbec nelíbí. Nebylo by lépe místo neustálého upozorňování na něco, co ještě není, ale za nějaký ten měsíc přijde, zdůraznit, že teď něco je, a je báječné si to plnými doušky vychutnat a užít? Vždyť kam to spěcháme? Ale nevyčítejme to obchodníkům, ty samozřejmě chtějí pouze vydělávat a od toho tu ostatně jsou. Jejich logika odpovídá lidské potřebě si budoucnost co nejvíce sám naplánovat, zajistit a předplatit.

Dějepis učebnice 9. třída

Proč ale o tom všem mluvím právě dnes? Jedna z nejstrašnějších variant uvedeného předbíhajícího se času obchodníků totiž právě vypukla. Heslo „škola volá“ a hranice vyrovnaných sešitů do více jak metrové výšky hned při vstupu do obchodního domu musí zákonitě vyvolávat stavy deprese a úzkosti nejen v duších dětí, ale – přiznejme si – i učitelů a řady dalších pracovníků ve školství. Přitom se zcela evidentně jedná o šíření poplašné zprávy a myslím, že zdatný právník by u soudu pro lidská práva snadno prokázal úmyslné zastrašování a šikanu. Protože se však zatím žádný takový nenašel, zůstává na rodičích, aby v těchto dnech své potomky do obchodů v zájmu jejich psychického zdraví nevodili. A když už to musí být a dítě je tak s touto výhružnou informací konfrontováno, pak, milí rodičové, okamžitě apelujte na jejich znalosti matematiky a prvouky: Jestliže prázdniny trvají dva měsíce, červenec a srpen, a červenec právě končí, tak prázdniny jsou zcela jednoznačně teprve ve své polovině. Obchodníci to prostě počítají špatně. Škola nevolá, škola má půlnoc!

A jen tak mimochodem – tento příklad také krásně ukazuje, k čemu je dobré chodit do školy a dávat tam pozor. Vzdělaný člověk totiž snadněji pozná, když ho někdo vodí za nos! Obávám se, že právě proto je školství v této republice již celá desetiletí společně s kulturou z hlediska politiků tím, na čem je vždy třeba především ušetřit…

Školní třída
autor: Jiří Stočes
Spustit audio