Skautské středisko Dýmka v Habartově u Sokolova oslavilo 50. výročí svého založení

17. červen 2019 08:30

Členové skautského střediska Dýmka v Habartově na Sokolovsku oslavili významné výročí. Jejich oddíl oslavil půlstoletí, vznikl totiž v roce 1969. Během následujících let to přitom habartovští skauti neměli vůbec jednoduché.

V roce 1970 komunisté oddíl zrušili v souvislosti s celostátním zákazem skautingu.  V Československu skauting skončil v podstatě už potřetí. O první zastavení činnosti organizace se postaral protektorát v roce 1940. O deset let později komunisté zakázali nástupnickou organizaci skautů Junák. Habartovští skauti obnovili provoz oddílu až po listopadových událostech v roce 1989.

Kompletní historii skautského hnutí ve světě přibližuje informační tabule v osadě Úbočí u Habartova. V místech původního sídla habartovských skautů. Starou hrázděnou stavbu nechal režim v roce 1972 zbourat. Na základech klubovny skauti před deseti roky postavili pamětní kámen a v rámci oslav 50. výročí založení oddílu zasadili v jeho blízkosti památnou lípu. Pozemky bývalé klubovny jsou dodnes pro členy oddílu památným místem.

Významné výročí skauti oslavili vzpomínkovým setkáním

To se nejdříve odehrálo v městském kulturním středisku. Vedení oddílu tady předalo skautská vyznamenání všem aktivním členům a skautům seniorům. V další části programu skauti uctili památku zemřelých členů oddílu na hřbitově. Krátce poté se sešli u základů neexistující klubovny a po vysazení památné lípy pokračovali v novém skautském středisku. U táborového ohně zábava pokračovala až do večera.

Vedoucí skautského střediska Dýmka Habartov Lukáš Cupal v této souvislosti řekl: „Co bylo hlavním cílem oslav? Velké poděkování těm, kteří za ty dlouhé roky s činností střediska pomáhali. A pomáhají mi vlastně dosud. Někde jsem slyšel definici skauta, že to je vlastně blázen na svobodě, protože se ve svém volném čase stará o cizí děti a bere odpovědnost na sebe. Takže jsem chtěl oslavou poděkovat všem bláznům, že mi pomáhají středisko udržet v chodu. A všem okolo bych chtěl také připomenout, že skauti tady jsou a vždycky budou,“ uzavřel Lukáš Cupal.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio