Skalnaté svahy nad hotelem Thrmal spásá stádo koz z chomutovského zooparku

23. červen 2023 12:35

Strmé svahy kolem hotelu Thermal v Karlových Varech spásají kozy walliserské. Jejich chov zajišťuje městská organizace Lázeňské lesy a parky. Zvolila vzácné plemeno, které spásá akát, na rozdíl od běžně chovaných druhů.

Dvě kozy a dvě kůzlata budou zpestřením také pro turisty. „Skalnaté svahy kolem hotelu jsou těžko dostupné pro naše zaměstnance i techniku, a je proto náročné zajistit zde pravidelnou údržbu zeleně. Proto jsme se rozhodli zapojit do péče o pozemky, které máme ve správě, zvířecí pomocníky,“ uvedl ředitel LLPKV Stanislav Dvořák.

Výběr vhodného plemene nebyl podle něj jednoduchý. Svahy zarůstají křovinami, nebylo tedy možné zvolit ovce, které k obživě upřednostňují trávu. Zvolili tedy vzácné plemeno kozy walliserské, která se živí akátem, kůrou a kmínky dřevin.

Jejich výhodou je nenáročnost a odolnost. Obratně se pohybují po strmých svazích. Nepotřebují ubytování v chlévě, stačí jim přístřešek. V zimě je chrání hustá dlouhá srst. Potřebují pouze trvalý přístup k vodě. Pastvu doplní seno, obilí nebo mrkev.

K obhospodařování svahů pod Thermalem organizace zakoupila dvě kůzlata narozená v únoru a dvě dospělé samice. Kůzlata přivezli ze zoologické zahrady v Chomutově, dospělé samice ze soukromého chovu v Písku.

Pokud se chov koz osvědčí, je v plánu jeho rozšíření i na další plochy. Plemeno kozy walliserské pochází ze Švýcarska. V polovině minulého století bylo na vymření. Přestože zbývalo posledních 440 kusů, podařilo se ho Švýcarům znovu obnovit. V roce 1980 se dostalo do Německa. V České republice se chová v zoologických zahradách a několik jedinců také u soukromých chovatelů.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio