Skalná na Chebsku slavila titul Vesnice roku 2017 v Karlovarském kraji

7. srpen 2017

V malebném podhradí Vildštejna se v neděli ve Skalné slavil zisk titulu Vesnice roku Karlovarského kraje 2017. Ocenění a zlatou stuhu oficiálně převzala starostka Rita Skalová.

Třiadvacátého ročníku soutěže o prestižní titul se v regionu zúčastnilo 18 obcí. Rozdělovaly se i další ceny, například uznání za spolkový život, činnost mládeže, knihovnické služby, opravu památek a další. Skalná bude Karlovarský kraj reprezentovat v celostátním finále.

Od ministerstva pro místní rozvoj získala obec finanční odměnu jeden milion korun, Karlovarský kraj ji odměnil ze svého rozpočtu částkou 160 tisíc korun.

Čtěte také

Skalná se může pochlubit i jedním světově proslulým rodákem, který se sem domů často vrací. První fotbalové dovednosti totiž ve Skalné sbíral Pavel Nedvěd.

Modrou stuhu za společenský život a finanční odměnu od kraje ve výši 40 tisíc korun si odvezlo vedení obce Křižovatka. Bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Dalovice. Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí putovala do Hazlova. Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu pak vybojoval Nový Kostel. Všechny obce oceněné stuhami získali od Karlovarského kraje 40 tisíc korun.

Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a Ministerstvo zemědělství. Do soutěžního klání se mohou zapojit všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio