Silvestr v Karlovarském kraji: vážné nehody, uvolněný strom a opilý řidič spící v autě

Silvestrovské a novoroční oslavy v Karlovarském kraji byly z pohledu hasičů, zdravotníků a policie poměrně klidné. Větší zranění byla způsobená nehodami a vystřelenými zátkami od sektu. Událostí bylo mírně víc než v minulých letech.

Podle mluvčího krajské záchranné služby Radka Hese vyjely sanitky čtyřikrát k úrazu petardou, z toho tři osoby zasáhla do oka a jedna měla popálenou dlaň. „Osm výjezdů bylo po napadení v opilosti a přes 20 úrazů také v souvislosti s opilostí,“ řekl.

Chirurgie a interna Nemocnice Sokolov nezaznamenala vážná poranění souvisejících s koncem roku. Jedinou výjimkou byla intoxikace patnáctileté dívky alkoholem, ale neohrozila ji na životě. Nejvíc se silvestrovské oslavy projevily na očním oddělení. „Pět případů souviselo s odpalováním petard. Dvě osoby musely být hospitalizovány, protože u nich došlo k roztržení očního víčka,“ uvedl mluvčí Vladislav Podracký.

Nejzávažnější jsou ale dvě těžká poškození oka po nárazu špuntem od sektu. Pětadvacetiletá žena měla tak závažné poranění, že ji bylo nutné operovat. Podle Podrackého ale hrály hlavní roli na silvestra virózy a oddělení pro dospělé i děti jsou extrémně plná.

Vážná nehoda uzavřela silnici I/13

Před 17. hodinou narazila osmnáctiletá řidička se čtyřkolkou do stromu a přiletěl pro ni vrtulník. Při cestě na pomoc zraněné do osady Srní u Stráže nad Ohří se u obce Damice-Krásný Les čelně střetlo doprovodné vozidlo záchranné služby s lékařem s osobním autem, jehož jednaosmdesátiletého řidiče přepravil s těžkým zraněním do nemocnice druhý vrtulník. Další dva lidé se zranili lehce. Na místě obou nehod pomáhali hasiči ze sousedních krajů. Na silnici první třídy /I13 byl zastavený provoz na více než dvě hodiny.

Před 22:00 napadla v Karlových Varech trojice mladíků šedesátiletého muže, policie násilníky zadržela. „Několik sousedských i rodinných sporů v kraji se naštěstí obešlo bez vážných zranění,“ dodal policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Hasiči zasahovali u 30 událostí včetně vánočního stromu

Krajští hasiči zasahovali poslední den starého roku téměř u 30 událostí. Od půlnoci pak přijali na tísňovou linku 11 hlášení o požárech. „Šlo o zbytky zábavní pyrotechniky, požáry trávy od ní nebo kontejnerů na odpad,“ uvedl mluvčí Martin Kasal.

V Karlových Varech hasiči zajistili vánoční strom, který se uvolnil a hrozil pádem. Místo do rána kontrolovala městská policie.

Řidič s 2,75 promile dojel před dům a usnul v autě

Krajské operační středisko policie přijalo celkem 257 oznámení na tísňové lince, meziročně o 36 víc. Kuriózní bylo oznámení ženy z Karlových Varů, že jí v supermarketu zamkli přítele. „Policisté zjistili, že se v objektu nikdo nenachází. Žena navíc ani nevěděla, jak se přítel jmenuje,“ řekl Kopřiva.

Krátce po 02:00 telefonoval muž, jehož soused přijel v autě před dům, sklopil si sedačku a usnul. Vůz nechal stát uprostřed silnice. Nadýchal 2,75 promile a skončil na záchytné stanici v Sokolově. Vozidlo bylo odtaženo.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio