Silnice mezi Loučnou pod Klínovcem a Horní Halží znovu slouží běžkařům. Pomohla k tomu petice

20. leden 2021 15:35

Silnice z Loučné pod Klínovcem do Horní Halže znovu slouží jako trasa Krušnohorské magistrály k běžeckému lyžování. Měsíční zpoždění uzavírky silnice oproti minulým sezonám zapříčinila složitá jednání okolních obcí.

Od Loučné pod Klínovcem až do Horní Halže na Chomutovsku. Právě tudy vede část oblíbené Krušnohorské magistrály, která letos vůbec neměla fungovat. Pro její existenci je totiž důležité vyjednat uzavírku pro automobily, a s tou nesouhlasil blízký městys Kovářská.

Ještě před několika dny tu silnice sloužila řidičům, teď se proměnila na trasu pro běžkaře. Přispěla k tomu internetová petice. „Je tam něco přes 500 podpisů, což si myslím, že není málo. Velmi aktivní přístup je i ze strany úřadu Loučné, ale petice tomu určitě hodně napomohla,“ uvedl zakladatel petice Václav Žatecký.

Starosta Kovářské se domnívá, že hlavním důvodem uzavření silnice nebyli běžkaři: „Pro nás je problém to, že tím že někdo dovolil tu silnici zavřít, tak my se stáváme průjezdovou cestou. To je jeden problém. Druhý problém je to, že tím že to někdo dovolil zavřít, tak zároveň povolil roztažení parkovacích poloh pro sjezdovku Klínovec. Podstata věci je někde úplně jinde, určitě to není prioritně mířené na ty běžkaře,“ řekl Milan Duháň.

Část Krušnohorské magistrály u Loučné pod Klínovcem je letos tedy se zpožděním znovu v provozu. Její provoz v následujících sezonách ale zůstává nejistý.

Více v reportáži:

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio