Silničáři finišují se zimními přípravami, na Božím Daru jsou nachystaní už týden

15. říjen 2013

Silničáři se znovu musí připravit na nekončící směny, mnoho najetých kilometrů, málo odpočinku a naštvané řidiče. Aby vše probíhalo s co nejmenšími komplikacemi, je zapotřebí všechnu techniku na nadcházející období pořádně připravit.

Ačkoliv auta procházejí různými opravami a úpravami, nezůstávají stát v areálu údržby, ale do poslední chvíle slouží, potvdil hlavní dispečer Údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka.

„Dochází třeba k pokládce asfaltových koberců, ale přestavba je otázkou třeba jednoho odpoledne a reagujeme aktuálně na nově vzniklou povětrnostní situaci. Pokud je předpověď, tak vozidla nastrojíme. Třeba na Božím Daru už máme vozidla nastrojená týden, včetně radlice,“ popisuje Josef Bulka.

Přísloví, že štěstí přeje připraveným, platí u silničářů dvojnásob. Počasí v dnešních dnech sice vypadá přívětivě, podle slov pana Bulky na to ale nelze spoléhat.

„Sledujeme jednak radary, jednak sledujeme, co dělá příroda. Ten nástup zatím na Božím Daru nebyl takový, že bychom museli zasahovat. Už jsme tady zažili, že jsme jezdili i v září, první sníh před dvěma lety napadl už v srpnu a loňská zima v podstatě končila v květnu,“ vysvětluje.

Důležité je, že jsou všechny sklady naplněné posypovou solí. Její nakládka pak trvá jen několik minut.

„Máme celkem deset středisek, na každém středisku jsou jedna, dvě i tři haly a tady v Otovických ta hala pojme tři tisíce tun soli,“ dodává hlavní dispečer.

Na silnice v zimě vyjíždí kolem šedesáti posypových vozů, které jsou v provozu nepřetržitě. Všechny vozovky v Karlovarském kraji ale ošetřeny v zimě nebudou. Zcela bez údržby zůstane asi kolem padesíti úseků silnic třetí třídy.

autoři: Andrea Strohmaierová , Anna Maňourová
Spustit audio