Sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů poděkuje výročním koncertem

2. říjen 2014

Letos uplynulo deset let od doby, kdy se dobrovolníci ujali záchrany zpustlého kostela sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů. Díky jejich neúnavnému úsilí úspěšně pokračují náročné opravy, kde je kromě peněz zapotřebí citlivého přístupu k architektuře i umění 18. století.

Benefiční sbírky a dary od sponzorů tak postupně vrací život historickému klenotu, který dominuje zdejšímu okolí. Práce zdaleka nejsou u konce. Čas na oslavu a poděkování si ale sdružení najde.

Barokní památku opravují dobrovolníci od roku 2004. Od té doby se do objektu podařilo investovat 9 milionů korun. Kostel má novou střechu, elektroinstalaci, sociální zařízení a opravená je i část interiéru.

„Byl to Den evropského dědictví, kdy se konaly prohlídky uzavřených památek a před těmi deseti lety se v září konal den otevřených dveří právě v kostele sv. Anny v Sedleci. Takže se sem přišla podívat většina sedlecké veřejnosti a když jsme spatřili ten příšerný stav, tak jsme s kolegy dohodli, že založíme občanské sdružení a začali jsme ihned pracovat na opravách,“ vzpomíná na dobu, kdy se rozhodl svatostánek zachránit před jistou zkázou předseda sdružení Alois Kůrka.

Podle průzkumu kostel naposledy opravovali začátkem 20. století. „Někdo se o to starat musí. Je to dobře, protože já jsem vyrostl v římskokatolickém náboženství,“ chválí činnost spolku Jaroslav Jankovský, který navštěvuje zdejší koncerty.

Znamením letošních oprav bylo odkrývání několika vrstev, které překrývaly původní malby z roku 1750. „Dneska je trend odkrývat všechno na původní vrstvu. Dříve se to dělalo tak, že se jedna vrstva přes druhou přetírala, aniž by se ta předešlá sundala,“ popisuje současný způsob restaurování Martin Guth, který tu v létě na freskách pracoval.

Kostel sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů

Dílo ale ještě zdaleka není dokončené. Podle úspěchu dalších sbírek budou pokračovat práce na vnitřních malbách, obnově mobiliáře včetně dvoukřídlých varhan a v neposlední řadě kostel čeká nová fasáda.

Než budou pokračovat další benefiční koncerty a sbírky ve prospěch církevní památky, oslaví sedlecké sdružení 10 let od založení. Při té příležitost chystá Alois Kůrka výroční koncert, kde poděkuje těm, kteří se záchranou kostela sv. Anny pomáhají.

„Návštěvníci uslyší koncert od Antonia Vivaldiho Čtvero ročních dob a hlavní hvězda koncertu bude český houslový virtuos Václav Hudeček za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru. Na úvod koncertu zazní navíc část Mozartova koncertu Divertimento D dur, bude to část Allegro,“ přibližuje program Alois Kůrka.

Slavnostní koncert hudebníci odehrají v kostele sv. Anny v neděli v 18 hodin. Vstupenky jsou již několik dní beznadějně vyprodané.

Kostel sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio