Sběratelé otevřeli v Nejdku nové retromuzeum. Expozice upozorní i na osobnost podnikatele Mattoniho

19. červen 2017

V Nejdku u Karlových Varů otevřela dvojice sběratelů nové retromuzeum. Velká část expozice se věnuje osobnosti Heinricha Mattoniho, zakladatele stáčírny minerálních vod v nedaleké Kyselce.

Muzeum vzniklo v historické vile, postavené v oceňovaném stylu ART DECO. Kolekce sbírkových předmětů je umístěna do někdejšího „doktorského domu.“

Nové retromuzeum se nachází v přízemí výjimečné vily, kterou kdysi vlastnil místní lékař Leo Reinelt. Svůj dům si nechal postavit v roce 1927. Zatímco přízemí objektu sloužilo jako ordinace a čekárna, v prvním patře jeho rodina bydlela.

Výjimečnou vilu před časem získala dvojice sběratelů Ladislav Sýkora a Ladislav Štrosner. Jejich cíl byl jediný. Umístit do přízemí vily regionální retromuzeum, jehož velká část se zaměří na legendárního podnikatele Heinricha Mattoniho.

Nové retromuzeum v Nejdku

Podstatná část sbírky se do Nejdku přestěhovala z Vojkovic, kde měl Ladislav Sýkora přes 10 let v rodinném domě malé soukromé muzeum. Prostory už ale nevyhovovaly a příhodnou vilu našli sběratelé až v Nejdku.

Podle Ladislava Sýkory by nové muzeum nemělo konkurovat expozici, která je od loňského roku k dispozici v Kyselce. Obě místa jsou od sebe přeci jen dost vzdálena a v létě mají odlišnou turistickou klientelu.

Nejdecké muzeum nabízí především nevídanou kolekci starých lahvi a etiket, které Ladislav Sýkora sháněl přes 15 let. V dalších částech nového muzea jsou elektrické spotřebiče, předměty a nábytek v oceňovaném stylu „Brusel“. Zájemci zde najdou malou pultovou prodejnou z druhé poloviny 20. století, s ukázkou tehdejšího zboží.

Vila, ve které nové muzeum vzniklo, stojí nedaleko rodného domu herce Vladimíra Ráže, nezapomenutelného krále Miroslava. V sezóně tady budou mít otevřeno o víkendech. Symbolické vstupné je 30 korun.

autor: zdt
Spustit audio