Saský Kurort Oberwiesenthal chce otevřít česko-německou základní školu

13. prosinec 2016

Radnice saského města Kurort Oberwiesenthal připravuje nové využití pro 10 let uzavřený školní areál v centru města. V jeho třídách má vzniknout česko-německá základní škola se sportovním zaměřením. V současné době vzniká spolek na podporu nové školy, který oslovuje rodiče, politiky i podnikatele.

Jakási vize, otevřít v horském lázeňském města příhraniční základní školu, vznikla už před třemi roky. Chyběla ale příslušná smlouva mezi svobodným státem Sasko a Českou republikou. Podle starosty města Mirko Ernsta se ale radnice nevzdala.

„Politicky je teď rozhodnuto. Vznik česko-německé školy se sportovním zaměřením odhlasovala městská rada letos na podzim. Hned první školní rok radnice rozjezd nové školy zajistí částkou 170 tisíc euro,“ říká Ernst.

Podle starosty bude ale školu zřizovat specializovaná agentura za vydatné státní pomoci. Školní areál by navíc mohl poskytovat své služby českým obcím v okolí. Bazén a tělocvična totiž chybí nejen v sousední české Loučné, ale také dva kilometry vzdáleném Božím Daru.

Nová škola by navíc chtěla využívat potenciálu sportovních trenérů z obou stran české hranice. Právě na pomezí Saska, Ústeckého a Karlovarského kraje jsou totiž v Krušných horách nejlepší podmínky k lyžování. Sjezdovému a běžeckému. Nad lázeňským městem je také areál skokanských můstků.

Radnice saského Kurortu Oberwiesenthalu svůj záměr představila na dni otevřených dveří školy. Informovat se přišly desítky lidí. Pokud se záměr podaří realizovat, mohli by ve školním rok 2017/18 přivítat v nové škole 15 prvňáků.

autor: zdt
Spustit audio