Salát z červené čočky
Salát se může stát lehčím hlavním chodem, svačinkou či večeří. Záleží na vás. V létě, kdy kvůli horku nemáme chuť na těžká jídla, by to mohla být příjemná varianta oběda servírovaného na zahradě nebo na balkóně.
Co budete potřebovat?
- 200 g červené čočky
- 250 g cukety (asi polovina středně velkého kusu)
- 1 větší mrkev
- 1 větší petržel
- 4 středně velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
Na zálivku:
- 1 lžíci šťávy z citronu (cca jedna polovina)
- 2 lžíce rýžového sirupu nebo tekutého medu
- 2 lžíce panenského oleje
Postup:
- Čočku propláchněte a uvařte doměkka. (Obvykle se červená čočka vaří velmi krátce, zhruba do deseti minut, ale řiďte se nejlépe návodem na obalu.)
- Pokud vaříte pro dospělé nebo větší děti, kterým stravu již solíte, osolte čočku už v této fázi během vaření – sůl se lépe vstřebá a lépe tráví.
- Uvařenou čočku slijte od vody a nechte vychladnout.
- Cibuli nakrájejte na jemno, česnek promáčkněte a nasekejte na malé kousky.
- V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit nejdříve cibuli, po chvilce přidejte i česnek a společně dodělejte do zlatova.
- Poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev i petržel a na malé kostky nakrájenou cuketu. Vše společně opečte do zlatavé barvy.
- Pokud použijete opravdu malé množství tuku, zelenina jej rychle vsákne a bude se tedy spíše více opékat než smažit – což ale nevadí, naopak, takovéto restování je rozhodně zdravější, jen trvá o chvilku déle než klasické smažení ve vrstvě tuku.
- Během opékání zeleniny ještě shora křížkem nakrojte rajčata a přelijte je horkou vodou.
- Nechte je chvíli stát a poté vytáhněte a jednoduše oloupejte.
- Nakrájená a oloupaná rajčata přidejte na závěr k zelenině, už jen prohřejte.
- Přidejte uvařenou čočku a zalijte zálivkou, kterou vytvoříte smícháním panenského oleje, citronové štávy a sirupu (či medu).
- Salát můžete podávat jak studený, tak teplý.
Tip: Výborně chutná jako příloha k rybě, například ke grilovanému lososu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.