Sadaři se radují, letos je poškození mrazem minimální

18. květen 2021

Sady v Plzeňském kraji očekávají letos průměrnou, možná i nadprůměrnou úrodu. Díky chladnému jaru totiž stromy kvetou později, a tak jim slabé mrazy neuškodily.

Každoroční obava ovocnářů z jarních mrazů se letos zřejmě nenaplní. Stromy letos začaly díky chladnějšímu jaru kvést později. Dubnové ochlazení proto přečkaly bez větší újmy. V některých sadech napříč Plzeňským krajem v současné době už odkvetly třešně a švestky.

Třeba v Sadech Schwarz v Břasích na Rokycansku, kde pěstují hlavně jabloně na více než čtyřiceti hektarech, stromy teprve kvetou. „Momentálně vidíme, že mrazy byly minimální a oproti minulým sezonám květům neublížily,“ konstatoval majitel sadu Richard Schwarz. Jablka odrůdy Idared jsou právě v květu, jiné odrůdy jsou zatím před květem. My pěstujeme hlavně jablka, nějaké hrušky a švestky, které jsou z větší části po květu a jsou také poškozené jen minimálně,“ popsal.

Stromy vykvetly déle a to je dobře

Podle meteorologů už by mrznout nemělo. Deštivé počasí podle ovocnáře květy neohrozí, problém je podle něj s opylením. „Včelky a čmeláci v dešti nelétají,“ řekl Schwarz.

V porovnání s minulými roky letos stromy kvetly asi o dva týdny později, což je vlastně návrat k normálu. To si myslí i vedoucí sadů v Nebílovech Jana Zikmundová. „Stromy kvetou v květnu a ne v dubnu, tak je to správné,“ uvedla. „V sadech právě dokončujeme u některých odrůd řez, čeká nás instalace protikroupových sítí, spouští se závlahy, mulčujeme a sekáme trávu,“ vyjmenovala pracovní náplň sadařů.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio